"Кауфланд" отнесе глоба от 10 хил. лв.

  • 30 януари 2012 16:11

  • 2264
  • 4
"Кауфланд" отнесе глоба от 10 хил. лв.
© Булфото

Проверка в голямата търговска верига "Кауфланд" е установила, че се предлагат миксирани опаковки с яйца - такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи, внос от Полша. Това обяви пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Сигналът е подаден от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена, припомни Найденов. В кутия от 10 яйца половината са с маркировка, а другата половина - без всякаква маркировка.

"Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и с такива, които не отговарят. И вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини, а по този начин убиват нашата индустрия", коментира земеделският министър.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14 -те страни-членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията.

Веригата "Кауфланд" ще бъде санкционирана с най-високата санкция, предвидена в закона - от 10 000 лв. В случай че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.

Последвайте канала на

2264 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Няма смисъл

2012.01.31 | 17:28

4
Защо си мислите, че гобата ще я отнесе Кауфланд, в голяма заблуда сте. Същата ше бъде префактррана на доставчика или респективно производителя. Веригата си е вързала гащите, както се казва. Всичко е театър, и всеки си играе ролята, от този който е показал, че липсва маркировка, до този койт ще я плати.

2012.01.31 | 14:45

3
МАЛКО Е ЗА ТЕЗИ МОШЕННИЦИ
людмил

2012.01.31 | 14:45

2
кауфлант не са виновни! Виновна е държавата че е допуснала тези яйца! митничари и ветиринари които обичат големи пачки! Целия боклук на европа идва при нас! развалените фъстъци от африка, 20 годишното месо от ирландия, дефектните коли, в случая тези яйца и така нататък! Кой където има някакъв боклук за продаване- айде за България, властите ще си затворят очите, а тъпите обикновенни хора ще го изядат, те и без това не държат на качеството!!
1234

2012.01.31 | 14:45

1
Трябва да бъдат наказани и за подвеждане на потребителите.Публикуват във рекламните си вестничета несъществуващи стоки като промоционални.Промоцията се отнася за въвеждане при въвеждане на дадена стока,а при налични остатъчни количества се казва обезценяване или намаление.Но явно за тях термините нямат значение.Тъпи бизнесмени и тъпи рекламни материали.

Добави коментар

Водещи новини