Изготвя се мониторингова програма за борбата с дървесния корояд

  • 16 януари 2018 17:27

  • 1114
  • 1
Изготвя се мониторингова програма за борбата с дървесния корояд
©

На първото за годината заседание на Кризисния щаб за борбата с дървесния корояд е отчетено, че продължава изпълнението на приетия краткосрочен план за действие за спешно усвояване на засегнатата от корояди иглолистна дървесина.

На днешното заседание е извършен мониторинг на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, на възложените за добив и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна агенция по горите към 12 януари т.г., съобщиха от пресслужбата на МЗХГ.
"Наред с всички останали задачи, ще работим в насока залесяване", е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, цитиран в съобщението.

Участниците в щаба са представили изготвени анализи и мониторинг на предприетите действия в горските територии - общинска и частна собственост, както и анализ на усвояването на повредената иглолистна дървесина. Основната цел е да се изгради концепция за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по- реална картина на биологията му. Проучва се и възможността за закупуване на допълнително лабораторно оборудване, както за терен, така и за стационарни лабораторни изследвания.

Взето е решение Държавните предприятия да планират необходимите мероприятия и средства за ефективна борба и превенция срещу разпространението на короядите. Ще бъдат предприети мерки за възобновяване и на освободените площи след изведени санитарни и принудителни сечи в иглолистни гори. Предвижда се полагане на грижи чрез осветление на подраста /отглеждане чрез отсичане на нежелани дървесни и храстови растения/ на вече възобновени по естествен път площи след санитарни и принудителни сечи. Предвижда се още увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи. За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1114 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
отчетоха се

2018.01.16 | 19:33

1
Господи, какво СЛОВОБЛУДИЕ ...

Добави коментар

Водещи новини