Екокомисията на СОС разгледа мерки за борба с мръсния въздух

  • 16 януари 2018 13:10

  • 849
  • 1
Екокомисията на СОС разгледа мерки за борба с мръсния въздух
© Pixabay

Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет разгледа днес мерките, свързани със замърсяването на въздуха.

Обсъдено бе предложението за паркиране в Синя зона в столицата. Според него при прогноза от поне 2 станции за мониторинг за замърсяване от над 200 микрограма на фини прахови частици ще се ограничи паркирането в зоната от централни градски части или на определени карета от улици.

Дебатът се свърза и със забрана за влизане на коли в централна градска част освен за живеещи в района, служебни автомобили или коли със специален режим на движение.

Предвижда се въвеждането на зелен билет за градски транспорт. Предложението е талонът да е на цена от 1 лев. Билетът ще важи за дните, в които има силно замърсяване на въздуха.

Предложено бе да отпадне спирането на места с буферно паркиране, както и въведжането на двойно увеличение на таксите на спиране в Синя зона.

Сред мерките се обсъди и забраняването на влизане в централна градска част на коли в зависимост от номерата им. Според предложението автомобилите ще се селектират според това дали е четен или нечетен номерът им.

Столична община ще сезира и Пътна полиция с цел да се засилят проверките на колите.

Екокомисията остава отворена за предложения до 25 януари. Тогава ще се гласува окончателно аварийният план за справяне с мръсния въздух.

Две са основните причини за замърсяването. На първо място бе изтъкнат трафикът в столицата. Ключов причинител на замърсяване е и битовото отопление.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Батко

2018.01.16 | 13:58

1
Т.е. печките на въглища си горят и политиците си правят пас.

Добави коментар

Водещи новини