Рязко намаляват парите за лични асистенти

  • 08 януари 2018 20:10

  • 2019
  • 0
Рязко намаляват парите за лични асистенти
© Pixabay

Парите за личните асистенти у нас рязко намаляват.

За това алармират кметове в страната, цитирани от Нова телевизия.

След приключването на програмата „Независим живот" парите се осигуряват от държавата. За последната година от програмата са се възползвали около 300 общини, в които живеят над 26 000 болни и пенсионери.

Сред задълженията на един личен асистент са да нахрани, да даде вода и лекарства, да напазарува на пациента. Такава е и задачата на Ани от Монтана.

Жената се грижи за семейство, което от месеци е на легло заради тежки инсулти. Тя е ангажирана по седем часа на ден, които прекарва в с грижи за съпрузите Роза и Никола. А за труда си получавала 378 лева по програмата.

„Сега часовете от 7 стават 4, евентуално парите стават около 200 лева... За всеки човек, който има семейство, само разходите не може да си покрие", разказва Ани Тимова.

Затова тя и много други асистенти са готови да се откажат от работата. Заради това само в Монтанско около 150 болни може да останат без помощ.

От социалното министерство обясняват, че в бюджета за социалните услуги тази година са отделените повече от 68 млн. лева. Предскои за Монтана сумата да бъде увеличена от 28 000 на 38 000 лева.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини