Хиляди няма да получат майчински, ако не подадат декларации

  • 29 януари 2012 21:17

  • 1724
  • 3
Хиляди няма да получат майчински, ако не подадат декларации
©

Хората, които се самоосигуряват, няма да получат майчинство и болничен, ако до края на месеца не подадат декларация за целта при данъчните.

Българите, които сами се осигуряват са около 300 хиляди. Те могат да избират за какво да плащат вноски и за какво не. Ако през тази година искат да се осигуряват за майчинство и болест, имат още 2 дни, в които да уведомят приходната агенция за това - като попълнят специална декларация.

Ако не го направят, няма да получат нито лев обезщетение в случай, че се разболеят или станат родители. Данните на НОИ показват, че миналата година близо половината от самоосигуряващите не са плащали вноска във фонд "Общо заболяване и майчинство". „По този начин те загубват в бъдеще евентуалната възможност да получават обезщетение", предупреди Росен Бъчваров, говорител на НАП, цитиран от БТВ.

В помощ на хората, които сами се осигуряват, приходната агенция ще разпространи специални брошури. Те ще информират в какви срокове се декларират и плащат вноските и как се определя осигурителният доход. Тази година осигуровките ще се плащат на база дохода от 2010-а.

Последвайте канала на

1724 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.01.30 | 18:13

2
Ами хората се отказват от 30 те лева /по мое време беше толкова сега не знам колко е/ защото процедурата по подаването на документите е така направена че да не можеш да вземеш парите. 1 ако твойта жена не може да излиза през работно време и взима заплата на 25 число трябва до ден два да и се издаде белешка за доходите след това отиваш ти да вадиш такава защото крайният срок за подаване на документите е на 30 или 31 и ако се паднат тия 3 дена който ти остават свободни сьбота и неделя ИЗПУСКАШ СРОКА и губиш значението на цялото ходене по мьките. Бюрократичната машина е така добре смазана че не позволява на работещите бьлгари да се доредят до тия пари. Може да го сторят само тези който имат много свободно време а това са ЦИГАНИТЕ. В момента е подобре да си циганин от колкото работещ бьлгарин,защото удрьжките в заплатата ми вече гонят тия в начисленията

2012.02.01 | 15:00

3
по принцип това се отнася за детските надбавки
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ФУТБОЛНИ ТЕН

2012.01.30 | 18:13

1
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ФУТБОЛНИ ТЕННИСКИ №-1 В БЪЛГАРИЯ !

Добави коментар

Водещи новини