Втората група от български полярници заминава утре за Антарктида

  • 12 декември 2017 13:36

  • 1023
  • 0
Втората група от български полярници заминава утре за Антарктида
© Фейсбук

Втората група от български полярници от 26-ата Национална антарктическа експедиция заминава утре за българската база на остров Ливингстън с полет в 19.05 часа от терминал 2 на Летище "София. Това съобщи проф. Христо Пимпирев - ръководител на експедицията и директор на Българския антарктически институт.

Групата ще пътува с граждански полети по маршрута: София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ни ще продължат със самолет на бразилските военновъздушни сили до съседния на българската база остров Кинг Джордж и оттам ще пътуват до базата с наетия малък 23-метров ветроходен кораб "Аустралис".

Начело на групата е ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. С тях ще пътува също дерматологът проф. Николай Цанков, който ще работи по проект на френската фирма "Pierre Fabre Dermo-Cosmetique" и ще тества медикаменти-протектори на кожата в тежките атмосферни условия на Антарктика.

По други научни проект ще работят две млади специалистки - биологът д-р Милка Елшишка ще изследва нематодите, обитаващи околностите на базата ни, а геофизикът д-р Гергана Георгиева ще продължи измерванията на сеизмичната активност в района. Още един геофизик - Олег Василев, ще изследва динамиката на ледниците с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон.

Научният екип ще се допълва от монголският метеоролог Чинзориг Дугержав и от логистикът Христо Михайловски.
По сателитния телефон командирът на българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов е съобщил, че станцията е успешно разконсервирана след тежкия зимен сезон. Всички инсталации функционират нормално, включително водопровода, за който е имало случаи заради ниските температури и натрупания лед, да проработи едва по Коледа.

Всички полярници, пристигнали с първата група, са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение на експедицията, информира проф. Пимпирев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини