Нова детска градина отваря врати в Монтана

  • 05 декември 2017 07:48

  • 1172
  • 0
Нова детска градина отваря врати в Монтана
© Pixabay

107 деца от Монтана ще посещават модерна детска градина в квартал "Кошарник" след официалното й откриване днес.

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина номер 8 "Пролет" ще бъде прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кмета на Община Монтана Златко Живков, информираха от Програма Здраве и образование за всички.

Сред гостите се очакват и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.
Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ(Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В строителството на градината и оборудването й са инвестирани близо 1,2 милиона лева, от които 90 процента са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана, която вложи и около 580 хиляди лева в инфраструктурата около детската градина.

Това е първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. Старата сграда на Детска градина номер 8 "Пролет" е посещавана от 75 деца, предимно от ромски произход. Новопостроената сграда дава възможност бъдат приети нови 32 деца. В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Проектът "Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана" в рамките на ЗОВ работи в периода 2015 - 2018 година с общ бюджет 2 226 260 лева. Дейностите са основно в двата ромски квартала на Монтана -"Кошарник" и "Огоста", в с. Габровница и отчасти в съседните Вирове и Безденица, като са насочени към най-уязвимите от уязвимата група - деца на възраст от 3 до 10-11 години, техните родители и семейства, млади хора, здравно неосигурени роми.

Прилага се интегриран подход: обновяването на здравната и образователната инфраструктура се допълва с работа за подобряването на началното образование, записване на ромски деца в детска градина, обучение на учители, достъп до първични медицински услуги за роми, превантивна здравна работа, медиаторска работа в здравеопазването и образованието.

Екипът работи да компенсира пропуските в обучението на децата чрез допълнителни занимания, да мотивира все повече деца да ходят на детска градина, да създаде условия за интегрирането на ромските деца след четвърти клас в десегрегирани училища, както и да решава най-наболелите проблеми на детското и майчино здраве.

Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15 процента съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5 процента.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Последвайте канала на

БТА
1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини