Договор за сътрудничество бе подписан между музея „Шипка – Бузлуджа“ и Македонския научен институт

  • 04 декември 2017 20:25

  • 1004
  • 0
Договор за сътрудничество бе подписан между музея „Шипка – Бузлуджа“ и Македонския научен институт
© pixabay.com

От началото на тази година е възстановена една стара практика на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ – културният институт да си сътрудничи с университетски институции и научно-изследователски центрове, свързани с изследването на проблеми на българската история.

Това каза за Радио „Фокус“ директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов. Той поясни, че в началото на 2017 година договор за партньорство е подписан с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а преди броени дни е подписан договор за сътрудничество между Националния музей и Македонския научен институт в София. „Радвам се на тази възможност, която получихме, защото това е една научна институция, която е доказана с годините.

Тя основно е свързана с изследване на проблемите на национално-освободителното движение на македонските и тракийските българи. Предвид факта, че в редовете на Българското опълчение служи една доста голяма група хора, родом от географската област Македония,  по естествен начин ще допълним своите изследвания“, каза Чавдар Ангелов.

Предстоят общи събития между двата института, в които те ще си партнират – научни конференции, изложби и други, като голямата цел е да бъде подготвена голяма съвместна изложба посветена изцяло на българите от Македония, които през 1877 година се включват в редовете на Българското опълчение. Идеята е тази изложба да бъда показана и в Македония: „Това е нещото, което ни свързва, и много от тези мъже родом от Скопие, Прилеп, Велеш, Кукуш, Воден са загинали в боевете при Стара Загора или при отбраната на Шипченския проход“, каза Ангелов.

Чавдар Ангелов изрази увереността си, че това би било полезно партньорство, от което двете страни ще извлекат взаимна полза, предвид факта, че в Македонския научен институт членуват едни от съвременните, водещи изследователи на българската история.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини