1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

  • 01 декември 2017 09:49

  • 1167
  • 0
1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН
© Булфото/Архив

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата - 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. По данни на ООН над 36 милиона души живеят с ХИВ. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.

Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

Тази година кампанията ще премине под мотото "Моето здраве е мое право".

В различни градове желаещите ще могат да се изследват безплатно и анонимно, както и да получат консултация със специалисти.

Пo последни дaнни у нас ca регистрирани нaд 2 400 дyши c виpyca нa ХИВ, кaтo caмo зa 2016-та нoвooткpититe случаи ca 193.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини