Отработиха извънредна ситуация с взрив на газ от жп цистерна

  • 29 ноември 2017 13:56

  • 1162
  • 0
Отработиха извънредна ситуация с взрив на газ от жп цистерна
© pixabay.com

Тренировъчно обучение на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия на тема "Спукан шланг на жп разтоварище и последвал пожар" се състоя днес в Дунавска индустриална зона "Тегра", която се намира между градовете Русе и Мартен. Това съобщиха от кметството. Мястото бе пласментно-снабдителната база на "Лукойл".

Екипите от Единната спасителна система разиграха следната ситуация - при извършване на товаро-разтоварна дейност на жп цистерни с пропан-бутан се скъсва гъвкавата връзка, свързваща цистерната с резервоарите на разтоварището. В резултат на това изтича втечнен газ. Образува се разлив с диаметър от около 50 метра и газов облак с размери около 80 на 100 метра, който минута по-късно се взривява. Пострадали са повече от 20 работници.

От взривната вълна има разкъсани тръбопроводи, преобърнати са две жп цистерни с пропан-бутан на съседния коловоз в жп разтоварището, има опасност и от вторичен взрив. Разрушен е склад за зърно, има щети по съседни сгради. На място пристигат екипи на противопожарната служба, на полицията, на Спешна помощ, на БЧК. Кметът на община Русе обявява бедствено положение, като работниците от индустриалната зона и жителите на Мартен трябва да бъдат евакуирани.

Практическото учение продължи повече от час. "Екипите реагираха бързо. Анализът показа, че фирмите в индустриалната зона и град Мартен трябва да бъдат включени в обща оповестителна система за по-бързото информиране на населението. Сега действат локални оповестителни системи, с които времето за реакция се забавя", обясни директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини