Иконите също плачат

  • 27 ноември 2017 14:15

  • 7966
  • 1
Иконите също плачат
© Булфото

България може би е една от страните, където има най-много чудотворни икони. Живеем в малка държава, но тук е едно от местата, където се срещат доста чудотворни икони. Доказано е, че в България се намират християнски реликви, вършещи чудеса – изцеряване на тежко болни, забременявали са жени, които години наред са чакали и са се надявали на свидната си рожба, но без резултат.

Иконата има задача не само да илюстрира Бог, Богородица или някой светия, но и да ги възвеличи. Тя няма пасивна роля, а е активен посредник, който позволява присъствието на първообраза и провежда Божествената благодат към богомолците. Съвременни художници говорят, че рисуваните от тях икони са чудотворни, защото са рисувани по внушение свише. Важно е самата икона да бъде приета и осветена от църквата. Само чрез икона, представена пред свещеници, обсъдена и одобрена от тях и осветена в църква, може да се достигне избавление.

Според преданието първият зограф е свети евангелист Лука, който е рисувал Богородица "на живо". Затова той се смята за покровител на художниците.

Чудотворни икони

Ето някои от най-известните християнски икони, които се намират у нас и за които има доказателства, че вършат чудеса.

В град София, в храм-паметника „Свети Александър Невски“, миряните се покланят пред точното копие на „Света Богородица Достойно Есть“, осветено и донесено от Света гора. Тази икона е известна с това, че ако до нея се приближи праведен човек с чисто сърце и честни помисли, тя непременно ще чуе и изпълни молбите му.

В Троянския манастир се съхранява още една чудодейна светиня – това е „Света Богородица Троеручица“. И тя е дошла от Света гора, но е много точно копие на майката Божия от Хилендарския манастир. Една легенда свързва тази икона с Йоан Дамаскин – върл противник на иконоборческата ерес и затова през 8-ми век византийският император Лъв му бил страшно разгневен и дори наредил да бъде отсечена едната му ръка. След като изпълнили наказанието, Йоан Дамаскин цяла нощ се молил пред майка Богородица и на сутринта се случило чудо – отрязаната му ръка била зараснала на мястото си – здрава и читава. Много благодарен и с още по-силна вяра, той поръчал сребърно изображение на ръка, поставено на иконата – за спомен и прослава на чудотворната й сила.

Копие на светия образ пристигнало в село Орешак през 1600 година. Носели го монасите от Света гора към Влахия. Решили те да пренощуват в Орешак. На сутринта взели да се стягат за път, но странното било, че магарето, с което била пренасяна иконата не искало да тръгне. Инатяло се и не правило дори и крачка напред. И така, няколко дни подред случката се повтаряла. Монасите се учудили и приели това като знак от небето, че мястото на тази икона е точно там и трябва да остане.

Друга история гласи пък, че Троянският манастир е създаден точно заради „Света Богородица Троеручица“, за да се помещава тя там да идват поклонници от къде ли не и да свидетелстват за чудесата й.

„Чудотворната икона” в Пазарджик – лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Ако отидеш там и се помолиш с искрена вяра, ще чуеш глас, който уверява, че молбите ще се изпълнят.

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм "Света Петка" и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София. Лекува и пази от слепота.

Иконата на “Света Богородица – Всецарица”. Намира се в манастира манастира „Ватопед“ на Света гора (Атон). Уникалното при нея е, че лечебни сили имат, както оригинала, така и всички негови копия, разпространени по света. Известна е, че изцерява раково болни.

„Богородица Осеновица” (осеняваща) – намира се в Рилския манастир. Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни.

„Света Богородица” от Бачковския манастир – Намира се в Бачковския манастир. Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец август на празника Успение Богородично.

Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили.

Чудотворната икона от Арбанаси (плачещата). Намира се в църквата „Св. Богородица” в Арбанаси. Тя помагала много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави.

„Чудотворната икона от Арбанаси” в Св. Никола. Намира се в манастира „Св. Никола”. Лекува безплодие и изпълнява желания. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри благочестиви и богоугодни.

Богородична икона от храм „Св. Благовещение“ – Асеновград. Иконата лекува всички болести, дори и най-страшните.

Чудотворната икона на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Намира се в северния параклис на манастира. Изцелява болни, сакати и всякакви други тежки заболявания.

„Света Богородица” от Габровския Соколски манастир „Успение Богородично” – помага за изцеляването на неизлечимо болни хора. Иконата на „Св. Фанурий” в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”– тя помага за задомяване и укрепване на семейството.

В Православната църква има мощи на светци, които дори източват свето миро. Такива са мощите на св. Николай, св. Димитър Солунски, св. Симеон Сръбски, св. Нил Мироточиви, св. Гурий Казански, светите Киевски преподобни в Киево-Печерската лавра и прочие. А когато пък свети мощи бъдат откраднати или друго нещо стане с тях, вина за това най-често носят нашите грехове и липсата на благоговение.

Мироточат икони на Спасителя, Божията Майка, Свети Николай, Свети Пантелеймон, царя-мъченик Николай ІІ и на много други светии. Мироточат както древни икони, така и съвременни, мироточат репродукции на икони и картички, на които са изобразени икони. Мироточивите икони не са мрачно предзнаменование за идващи бедствия, а напротив - явление на милостта Божия, изпратена за утешение и духовно укрепление. Иконата, от която изтича миро, се явява свидетел на реалното присъствие в Църквата на този, който е изобразен на нея. Тя свидетелства за близостта на Бога, на Божията Майка и светиите. Смята се за много лоша поличба, ако икона започне да плаче или от нея да се стичат капки, подобни на кръв. Това вещае беди.

Мощи на светци

Православната църква има особена почит към мощите на светиите. Това са частици от телата на светците. Има свидетелства, че мощите излъчват топлина и благоухание.Чрез тях Бог укрепва вярата. След като придобият святост чрез подвиг - пост и молитва, отшелничество, мъченичество, те препредават силата на светостта на живите. Това става чрез молитва и поклонение с вяра. Вярата е задължителното условие, за да се изпита въздействието на светите мощи - изцеление от болест или прозрение за дълго търсен отговор. Мощи се влагат в Светия престол в олтара на всеки православен храм, за да се служи върху него света литургия. Когато още това не е сторено, литургия се служи върху антиминс - плат, в който са зашити мощи и върху който е положен подписът на митрополита.

Как да разположим иконите в дома си

За светите образи трябва да се отдели специално място – по-далеч от другите предмети от интериора и бита. Задължително е обаче да са разположени в посока изток, с гръб към изгрева. Не трябва да ги държите близо до плакати, статуетки и други подобни. Най-добре е да са закачени на стената, а под тях да се постави и кандило, което да палите, когато искате да се помолите, а нямате възможност да отидете до храма. При разположението на иконите в дома задължително трябва да се придържаме към йерархически ред – изображенията на Света Богородица и Исус Христос трябва да се поставят най-високо, да бъдат над всички останали. Тази на Спасителя Христос се слага от дясната страна, а тази на Богородица – от лявата. Под тях, на същата стена се нареждат иконите на другите светци, а и не е зле вашият домашен иконостас да завършва с разпятие. На стената над масата, на която се храни семейството, би могла да се закачи „Тайната вечеря“. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7966 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.17 | 10:18

1
най-много икони имаме но и най много-безбожници -лъжци,крадци,разбойници,катили-убийци,мафиоти ,безброй антибожии диви зверове

Добави коментар

Водещи новини