Как България усети силното земетресение от снощи

  • 27 ноември 2017 08:46

  • 40873
  • 1
Как България усети силното земетресение от снощи
© Pixabay

Земетресение беше регистрирано в неделя вечерта, около 21:00 ч. в Стара планина. Епицентърът е бил на север от град Клисура. Първоначално на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН публикуваха информация, според която трусът е бил с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер и на дълбочина 15 км. По-късно се уточни, че земетресението е било с магнитуд 4.1 по Рихтер а дълбочината му – 17 км.

Земният трус е усетен в много населени места – Клисура, Карлово, Етрополе, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Панагюрище, Плевен, Ботевград, Стара Загора, Розино и дори Враца. Хората са се уплашили.

Няма данни за пострадали хора и разрушени сгради.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обобщи, че до общинските власти няма подадени сигнали за пострадали хора, както и нанесени материални щети вследствие на земетресението.

„В готовност сме да реагираме, ако получим някакви сигнали, но до момента нямаме нищо“, увери още кметът на Карлово. По думите му земетресението е било усетено в по-високите етажи на жилищните блокове, но паника сред хората няма. „Всичко е спокойно“, допълни още д-р Кабаиванов и изрази надежда трусът да е последен и да не е последван от нови.

За липса на ранени хора и разрушения съобщи и кметът на Клисура Генка Тодорова в сутрепния блок на Нова телевизия. По думите трусът е бил усетен в населеното място, което е накарало доста от хората да излязат от домовете си.

„Самата аз бях вкъщи. Изпод земята започна бучене и в рамките на няколко секунди се разтресе земята“, разказа кметът на Клисура. „Хората са изплашени и притеснени, но за паника не можем да говорим“, допълни още тя.

Земетресението е усетено много силно и в село Розино, което се намира най-близо до Клисура, съобщи кметът на селото Ангел Шаламанов.

„Бучеше доста силно, животните бяха неспокойни, а кучетата лаеха“, каза кметът на селото. По думите му жителите на Розино са излезли извън домовете си при земетресението, но няма сигнали за пострадали хора и към момента не са констатирани щети по къщите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
40873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
великият конспиратор

2017.11.28 | 21:29

1
абе не че ......туй онуй .....ама да не би да е имало подземен погреб.. с ракети и снаряди ....щото в стара планина...//.ама аз само така си приказвам/..и после бум .....ам тъй де..

Добави коментар

Водещи новини