Метеоролог разкри каква зима ни очаква

  • 26 ноември 2017 16:53

  • 82170
  • 2
Метеоролог разкри каква зима ни очаква
© Pixabay

Тази зима се очертава да бъде по-мека и по-топла от предишната.

Такова очакване изрази доц. Илиан Господинов от департамента „Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в интервю за Агенция „Фокус“.

„Като цяло може да кажем няколко интересни неща за предстоящия зимен сезон особено ако се опитаме да го сравним с миналия. Има голяма вероятност тази зима да е не толкова студена, колкото предишната. Или направо да си бъде мека зима. А валежните количества вероятно ще бъдат като тези през миналата зима, която беше със сезонни суми валежи около нормалните или под тях. Миналият декември беше доста сух, но тази година се очаква това да не се повтори“, обясни експертът.

Той коментира още, че сезонното прогнозиране на времето се основава най-вече на вероятности и е възможно да се случи всичко.

Господинов обясни, че през последните дни се е провел семинар на Световната метеорологична организация, в който участие е взела и България.

„Сезонното прогнозиране е международно усилие под егидата на Световната метеорологична организация, на която България е страна-член. За региона на Европа и за региона на Средиземно море се организират всяка година работни срещи, на които освен други неща, се обсъжда и се представя и актуалното състояние на земната климатична система и какво отношение има това към предстоящия зимен сезон в района на Средиземноморието, Северна Африка и Южна Европа, като тук се включва и районът на България“, допълни експертът.

Последвайте канала на

Novini.bg
82170 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
миии

2017.11.27 | 23:15

2
али ша вали,али нема да вали!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.11.27 | 23:15

1
Тоя голяма прогноза даде - може и да не вали , ама може и да вали .Тъпан!

Добави коментар

Водещи новини