Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева

  • 22 ноември 2017 14:08

  • 2148
  • 1
Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева
© Novini.bg

Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се изменят и други закони. Със 101 гласа "за", 52 "против" и 9 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на правителството кешовите плащания да бъдат ограничени до 5 000 лева.

Срещу намаляването на лимита на плащанията в брой се обявиха от "Обединени патриоти", "БСП за България", ДПС и "Воля". Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ защити предложението, като отбеляза, че това е поредната мярка за борба със сивата икономика.

Красимир Янков от левицата коментира, че ако се приеме текста на правителството, всички разплащания над 5 000 лева ще минат през банковата система и ще бъдат с такси. Според него така на практика се повишава данъчната тежест за гражданите.
"Целта е, ако може през банките, и семки да си купуваме", коментира и Павел Шопов от "Обединени патриоти". Така при гласуването на второ четене беше отхвърлено предложението на правителството за промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой.
Отпадна и първоначалното предложение самоосигуряващите се лица да подават годишна данъчна декларация само по електронен път. Ако обаче годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на следващата година по електронен път, лицата ще ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари, записаха депутатите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предприятията - платци на доходи, подават декларация за дължимите данъци само по електронен път, ако задължението за подаване на декларацията възниква след 31 декември 2017 г. С приетите на второ четене промени в Закона за ДДС златните монети се квалифицират като инвестиционно злато, ако отговарят на определени условия.

Принудителната административна мярка "запечатване на обект за срок до един месец" ще може да се прилага и към трето лице, решиха депутатите. Мярката ще може да се прилага, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване. Урежда се и корекцията на ползван данъчен кредит за стоки и услуги, като се предвижда тези разпоредби да влязат в сила от 1 декември 2017 г.

Останалите изменения в Закона за ДДС влизат в сила от 1 януари 2018 г. с изключение на разпоредбата, свързана с мястото на бандеролите на опаковките на тютюневите изделия.

Последвайте канала на

БТА
2148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Най-напред умряха врабчетата

2017.11.22 | 23:56

1
Не е за вярване истеричната страст на правителството да направи редовите хора просяци. А основно - напълно зависими, регистрирани хора - дори какво ядат. Ганьокрация!

Добави коментар

Водещи новини