Работодатели и хотелиери против премахването на преместваемите обекти

  • 15 ноември 2017 20:17

  • 1512
  • 1
Работодатели и хотелиери против премахването на преместваемите обекти
© Министерство на туризма

Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Те изразиха категоричната си позиция на обществена дискусия по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Позицията на бранша е, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички обекти, каквито предложения са постъпили.

В дискусията участваха Васил Велев, председател на АИКБ, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, кметове на морски общини и над 100 представители на туристически сдружения, концесионери на плажове и хотелиери.

„Преобладаващата част от бизнеса е на мнение, че преместваемите обекти не бива да се премахват, а да се регулират“, каза Васил Велев.

Той добави, че ако се премахнат тези обекти, ще се създадат редица други по-големи проблеми.

Според Велев плажовете ще се лишат от охрана и редица други услуги, ще се даде път на сивия сектор, защото това са услуги, търсени от туристите.

„Текстовете за пълното премахване на преместваемите обекти нямат финансова обосновка“, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

Предстои Министерството на туризма да внесе предложенията за промени в ЗУЧК в Министерския съвет, с които ще се направи групиране на морските плажове.

„Изводът, до които стигнах, е че сме на прав път и е важно да финишираме групирането на плажовете“, заяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че само така можем да отговорим на очакванията и на обществения интерес - да намалим цените на плажни принадлежности, защото за всяка група плаж те ще бъдат различни.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
с

2017.11.16 | 17:09

1
Какви "редица други по-големи проблеми" ще се създадат и от какви редица други услуги" ще се лишим??? Зора им е да не ги лишат от пари, а иначе от сергии за боклуци не се вижда морето. Голяма цигания. Да ги махат.

Добави коментар

Водещи новини