КЕВР: 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители в България

Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители в страната, което прави около 480 000 домакинства. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ по време на на седмата Регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум, която се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София.

Според председателя на КЕВР към досегашните средства, които са около 90 млн. лева за социално нуждаещи се домакинства, трябва да се добавят още 50 млн. лева.

"Общо за енергийно уязвими потребители са необходими 140 милиона за тяхна подкрепа в предстоящите пет години", каза Иван Иванов.

Председателят на КЕВР съобщи още, че в рамките на една година 86 000 от небитовите /стопански/ потребители са сменили своя доставчик на електроенергия, което представлява 8,12 на сто от целия брой потребители.

"Битовите потребители все още с изключителна предпазливост и неувереност пристъпват към излизане на свободния пазар на електроенергия и само около 1000 души от тях се престрашиха да излязат на свободния пазар", добави председателят на КЕВР. Т

ой припомни, че от 1 април 2016 година влезе в сила Инструкция, разработена и приета от КЕВР, която позволява смяна на доставчика на електроенергия. Количество електроенергия, търгувано през енергийната борса, е малко по-малко от 6 на сто от общия търгуван обем, уточни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР счита, че до 2021 г. България може да премине към пълна либерализация на пазара на електроенергия, като по този начин страната ни ще изпълни препоръката на ЕК, която даде 5-годишен период на страните-членки на ЕС да преминат към пълна либерализация на енергийните си пазари.

"За да се осъществи пълна либерализация, трябва да се реши въпросът с производителите на електроенергия на преференциални цени. Това са договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от двете централи в Маришкия басейн. Това са производителите на електроенергия от възобновяеми източници и топлофикационните централи, които работят на принципа на когенерация", заяви Иван Иванов.

По думите му особен проблем ще бъде решаването на въпроса, свързан с двете централи за дългосрочни договори, защото становището на ЕК е, че в този вид и при тези договори те не могат да излязат на свободния пазар. "Що се касае до другите два сегмента - ВЕИ и топлофикациите - те ще излязат на свободния пазар и ще ползват договори за разлика, чийто механизъм все още в процес на обсъждане", допълни председателят на КЕВР.

Иван Иванов акцентира, че за разширяването на свободния свободния пазар е необходимо да се осигури и ликвидност на Българската независима енергийна борса. По думите му това не е налице, защото в момента по-малко от 6 на сто от търговията на електроенергия преминава през енергийната борса.

Председателят на КЕВР информира, че в момента произведеното количество електроенергия, произведено от възобновяеми източници, нараства, докато цената постепенно спада. Според него се забелязва намаляване на цените на слънчевата и вятърната енергия на търговете в света. Иван Иванов отчете, че в световен мащаб се повишават инвестициите и инсталираните мощности във възобновяема енергия.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?