България на четвърто място в света по застаряване на населението

България е на четвърто място в света по жители над 60 години от общия брой население, според данни на ООН, съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца.

Кръглата маса "Подобряване на демографското състояние на България", която се провежда под патронажа на заместник министър-председателя Валери Симеонов, бе открита днес от кмета на общината Калин Каменов. Целта на форума е да се обсъдят с местната власт и неправителствени организации мерките, които трябва да се вземат за разрешаване на демографската криза в страната.
Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия, посочи Емилия Войнова. По думите й застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението на континента да е бъде в над 60-годишна възраст. Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години, допълни д-р Войнова.

Населението на България за 10 години /2004-2014 г./ е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца, допълни експертът. Средната възраст на населението в страната е 43, 5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите. По думите на Емилия Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим. Според нея на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, посочи в заключение д-р Емилия Войнова, цитирана от БТА.

Коментари

  1. 2017.11.15 | 12:38

    Не разбирам отрицателното отношене към тази статистика - тя потвърждава факта, че в България се живее вече малко по-добре и хората живеят по-дълго.Сравнете 1990 г.-средна продължителност малко над 60 г. Поздрави, песимисти!!!

  2. 2017.11.15 | 12:38

    Само Валери Симеонов ще реши проблемът,в него ни е надеждата.Вечер трябва всичко да затваря и младите от скука ще правят деца.Давай Валери.

  3. 2017.11.17 | 14:24

    Омръзна ми с вашите статистики.Приказвате на вятъра за да отчитате дейности.България върви към заличаване от световната карта,но на никой не му пука! само празни приказки!

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?