Избиват цяла ферма птици заради Нюкясълска болест

  • 13 ноември 2017 08:30

  • 3021
  • 0
Избиват цяла ферма птици заради Нюкясълска болест
© Pixabay

Първично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е установено във ферма за птици в пазарджишкото село Синитово, съобщава Дарик, позовавайки се на Българската агенция за безопасност на храните.

Изпълнителният директор на ведомството д-р Дамян Илиев е издал заповед за хуманно избиване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на контактните с тях.

Труповете да бъдат унищожени под специален надзор, недопускащ разпространението на болестта, разпорежда още шефът на агенцията. За помещенията е предвидено да бъдат почистени механично, след което да се направят няколко дезинфекции, заедно с двора и улиците пред него.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата наблюдавана зона са включени Алеко Константиново Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са забранени търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложби.

Директорите на Областните дирекции на агенцията в Пазарджик и Пловдив да разпоредят домашните птици да бъдат затворени в личните дворове, да организират преброяване и ваксинация срещу Нюкясълска болест, да организират периодични прегледи в останалите селища на регионите и да документират резултатите.

Според данни от регистрите на агенцията във фермата се отглеждат патици мюлари за угояване. Капацитетът на обекта е 50 000 птици. Не се съобщава колко са те в момента и колко ще бъдат унищожени.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, съобщават още от Агенцията.

Нюкясълска болест е остро вирусно заболяване по птиците. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инфекции. Проникването на вируса на псевдочумата при птиците у хора може да доведе до леки конюнктивити, но само при сблъсък с голямо количество вируси. Затова подобни клинични признаци се срещат само при лабораторни работници, гледачи и работници в птицекланици.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини