БЧК ще подпомага мигранти със статут у нас

  • 02 ноември 2017 13:53

  • 782
  • 1
БЧК ще подпомага мигранти със статут у нас
© Pixabay

Българският Червен кръст започва изпълнението на проект "Помощ за интеграция", насочен към подпомагане на законно пребиваващи у нас граждани на трети страни. Това съобщи на пресконференция в БТА ръководителят на проекта Николай Тодоров.

Проектът ще подпомогне адаптацията на минимум 1300 човека. Ще се изпълнява за 36 месеца и се очаква да приключи на 9 октомври 2020 година. Бюджетът е малко над 594 хиляди лева, като 75 процента е европейското финансиране от Фонд "Убежище, миграция и интеграция", а 25 на сто е националното финансиране с бюджета на МВР. Министерството е отговорен орган по проекта.Целевата група на проекта са всички граждани на трети страни, които са подали молби за убежище и тези, които са получили убежище. Дейностите ще се изпълняват в София и в Хасковска област.

Най-голямата част от тях са свързани с административни и правни консултации. Работещите по проекта, които ще бъдат избрани с конкурс, ще съдействат за попълването на молби за събиране на семейства. Ще има консултации, свързани с данъчното и социалното облагане в България, тъй като в момента, в който се получи закрила, хората трябва вече да си плащат данъци и да внасят осигуровки, уточни Тодоров.

Гражданите на трети страни ще получават и съдействие за намиране на работа - изготвяне на CV, помощ за регистрация в Бюрата по труда, ще има и посредничество с работодатели. Ще се дават и консултации за получаване на лични документи, както и съдействие за включване в образователната система или в курсове по български език. Някои от законно пребиваващите у нас имат и желание да регистрират своя фирма, те също ще бъдат подпомогнати в процеса по регистрация.

Много от хората имат трудности с намирането на личен лекар, както и с получаването на медицинска помощ, заради невъзможността да говорят разбираемо с лекарите. От БЧК ще ги подпомогнат при търсенето на помощ, както и с набавянето на лекарства - при валидни рецепти, БЧК ще закупува лекарства и адаптирани детски млека, които са изписани от лекар. Психолози към екипа ще дават също консултации.

Ще има и срещи във всички приемателни центрове, на които ще се разискват въпроси за нормите на поведение в България.

От началото на годината до 24 октомври, 3004 са потърсилите закрила към Държавна агенция за бежанците, съобщи Мариана Стоянова, ръководител на ръководител на "Бежанско-мигрантска служба" към БЧК.Капацитетът на центровете на Държавната агенция е запълнен на 20-21 процента и в момента има малко над 1000 човека там.

Получилите закрила, независимо дали статут на бежанец или хуманитарна закрила, са около 1500. Данните са от началото на тази година, но това са лица, които са били регистрирани още през предходните две години.Половината от тях са получили международна закрила, а другата половина хуманитарен статут. За първите девет месеца на годината БЧК е работил с получили закрила около 225 човека, предимно посещаващи курсове по български език.

Най-голям е броят на хората, които са в процедура пред Държавната агенция за бежанците - над 4000 , защото не всички живеят в центровете на агенцията, има и на външни адреси, уточни Стоянова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.10 | 20:33

1
Мигрантите нямат никаква работа тук.

Добави коментар

Водещи новини