Двойно повече жалби за злоупотреби с лични данни

  • 23 януари 2012 20:20

  • 1115
  • 0
Двойно повече жалби за злоупотреби с лични данни
© Интернет

Над 400 жалби от пострадали след неправомерно използване на личните им данни получихме тази година.

Това обяви Венета Шопова, шеф на Комисията за защита на личните данни, пред журналисти.

Двойно по-малко били жалбите от такова естество миналата година, поясни Шопова.

Тя откри модернизиран център за информация и контакти на Комисията за защита на личните данни. По 200-300 питания на ден от различен характер постъпват в новия център, коментира проф. д-р Веселин Целков.

Най-често - в 60% от случаите, гражданите се жалвали от неправомерно използване на личните данни в сферата на комуникациите. Напоследък зачестили сигналите срещу органи на местната власт, издали удостоверения на трети лица вместо на титулярите. По същата схема пък работодатели предоставяли на бизнес партньори личните данни на свои служители и работници.

Изненадващо голям брой жалби имало срещу видеозаснемания в някои болници. Подобни оплаквания постъпвали и от съседи, но Комисията за защита на личните данни ги пренасочвала към органите на МВР.

В близко време предстои издаване на наказателно постановление срещу МВнР за гаф, допуснат по време на изборите. Тогава на сайт на външното министерство бяха изнесени личните данни на почти 30 000 български граждани. Издаден е акт за административно нарушение, срещу който няма възражение от страна на МВнР, каза г-жа Шопова.
 
По думите й най-честите жалби по време на изборите са използване на адреса и личните данни на гражданите за изпращане на агитационни материали.

Последвайте канала на

1115 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини