12 ченгета на ДС са били в Министерски съвет

  • 23 януари 2012 15:00

  • 2890
  • 5
12 ченгета на ДС са били в Министерски съвет
©

12 служители на Министерския съвет са били агенти или щатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Повечето са бивши служители на правителството и са били обявявани при други проверки, става ясно от публикуваните днес документи от Комисията по досиетата.

Началникът на пресслужбата на кабинета Виденов - Красимир Райдовски, е бил щатен разузнавач в Първо главно управление. В сегашната администрация на правителството само един, сътрудничил на бившите служби - Генчо Генчев е бил щатен служител на контраразузнаването.

Панто Пантев, началник на отдел в Министерския съвет от 1995 до 1999 г., е бил агент на бившата ДС с псевдоним Соколов. Снет е от отчет през 1987 г.

Четвъртият служител на правителствената администрация, който не е обявяван досега, е Цонко Цонков, началник на отдел от 5 декември 1994 г. до 9 февруари 1995 г. Той е бил агент с псевдоним Петров.

Комисията е проверила 125 души, сред които главни секретари, генерални и главни директори. Тринадесет души не подлежат на проверка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2890 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иван Петров

2012.01.23 | 19:00

1
Много популярна стана думата "доносник" в България.Кой разбира ,кой не разбира/било от държавна сигурност; от агенти;от сътрудници на ДС;от структурите на ДС; от тъй наречените доносници и най-вече от национална сигурност-по въздух,по вода,по суша,по национални и военни обекти и вътрешна сигурност-от атентати,от противодържавна дейност,от издаване на държавна тайни на чужди служби,а да оставим настрани -разузнаване и контраразузнаване. Именно в този смисъл в публичното и медийно пространство -чак след толкова години голяма част от българите вместо да се захванат за по-сериозна работа те продължават да дрънкат велики глупости и да излагат България пред цял свят.Какво печели България след като например отворим някои досиета и оплюем публично някои бивши служители от специалните служби ??? Да сте чули в Щатите или в Русия някой да отваря досиета и да си излага на показ държавните тайни... А в България всичко това се използува като "КОЗ" в политиката и във властта- дори и Бойко Борисов-който като генерал от системата на МВР е най-запознатият с тази материя -вместо да съдейстува да приключи тази истерия по миналото-той начело с министъра на МВР,с министъра на външните работи и с военният министър -продължава да дава зелена улица на горното и затова България стана РАЗГРАДЕН ДВОР..........

2012.01.23 | 19:21

5
... и ще има ли вече ,по сета, някой да ризкува да работи за наше разузнаване !
vesko

2012.01.23 | 19:21

4
Говорим за фалш и лицемерие във взаимоотношенията.Какво общество очаквате да създадем,след като като човека насреща не е този ,който си мислите.
Стефан Николов

2012.01.23 | 19:08

3
Знаете ли ,че в България е пълно с американски и турски разузнавачи и агенти на техните специални служби. И друго,знаете ли ,че американците имат за цел да вкарат Турция в ЕС,за да не можем ние истинските европейски държави да създадем обединени европейски щати тъй като ще станем по-мощни и силни от тях/САЩ/а Турция е най-сигурният им съюзник-който винаги ще ги подкрепя....

2012.01.23 | 19:01

2
Че то остана ли някой в тая държава да не бил доносник?

Добави коментар

Водещи новини