Училищата обучават безработни

  • 23 януари 2012 13:51

  • 742
  • 0
Училищата обучават безработни
©

Основен проблем в по-малките общини е безработицата сред младите хора.

Една от причините - след като завършат училище, младежите излизат на пазара на труда без нужната квалификация. В същото време фирмите страдат от недостиг на необходимите им специалисти.

Област Търговище е с рекордна за страната безработица от години. Същевременно много от местните фирми се оплакват, че не могат да си намерят кадри. Според бизнесмените училищата не са в час с пазара на труда и на практика обучават безработни.

„Неща, които са били актуални сигурно преди 10 години в областта на една професия, вече не са чак толкова. Трактор "Беларус" вече почти няма в селското стопанство, както и да си говорим. Тракторите там са с компютри, с техника, които искат по-висока професионална квалификация,” казва Валентин Венков, собственик на счетоводна кантора.

От Инспектората по образованието в града се ангажираха директорите на училища още в седми и осми клас да ориентират младежите каква професия да изберат.

За да се осигури реализация на завършващите ученици, бизнесът предлага училищата да изхвърлят ненужните специалности и да ги заменят с нови, съобщава БТВ.

„Ние се стремим да бъдем актуални и да се спираме на онези специалности, които са търсени и които ще дадат максималната възможност за реализиране на нашите ученици. По-малък е интересът към счетоводната отчетност като професия и към банковото дело. Нова специалност при нас от тази година е електронната търговия,” похвали се Георги Николов, директор на Професионална гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" в Търговище.

Бизнесът и училища се договориха за дни на отворените врати в големите предприятия за ученици, както и за специални програми за стаж в заводите.

Последвайте канала на

742 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини