Обстановката в Бургаско се нормализира

  • 26 октомври 2017 18:14

  • 3879
  • 0
Обстановката в Бургаско се нормализира
© община Бургас

Ден след наводнението в Бургаско, при което загинаха трима души от селата Ливада, Равнец и Полски извор, а десетки домове и пътища бяха наводнени, обстановката в областта се нормализира, а екипи описват щетите от бедствието. Частичното бедствено положение в община Бургас остава в сила и днес. Бедственото положение в Камено също не е отменено. Вече са разчистени свлечените земни маси до АМ „Тракия“. Все още е затворен републиканският път между Долно Езерово и Братово, който също е залят от вода и наноси.

Разчистването му ще започне след оттичане на водата. По главния път Бургас - Средец все още има 500-метров участък, в който е въведено еднопосочно движение, заради наводнение. Мобилизирана е техника за възстановяването на засегнатите пътища. Тежко е положението с общинските пътища и уличната мрежа в селата Черни връх и Равнец, където се е пренасочила техника за възстановяване на проходимостта им. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за починалите трима души от бедствието. Продължава и издирването на изчезналата жена от село Черни връх. Със заповед на кмета на Камено Жельо Вардунски е обявен ден на траур в памет на жертвите.

По първоначални изчисления пораженията след бедствието възлизат на над четири милиона лева за община Бургас, според данни на кмета Димитър Николов.

Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения. На извънредна среща в Министерски съвет между премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва е взето решение да се отпуснат 1 млн. лева на общините Бургас и Камено за преодоляването на щетите от наводнението. Междувременно Българският Червен кръст (БЧК) е активирал SMS номер и е открита банкова сметка във връзка с бедствието в бургаските села.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е посетиха най-пострадалите от поройния дъжд и последвалото наводнение места. На всяко от тях се работи активно по разчистване и неотложни възстановителни дейности.

„Пострадахме зле, но няма екологична опасност за населението“, заяви кметът Николов. Министър Нанков обясни, че състоянието на Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Бургас е тежко и е започнало изготвянето на проект, с който да бъде остойностен ремонтът на депото и укрепването на компрометираната дига. Министърът допълни, че всички необходими действия са предприети, за да бъде избегната екологична катастрофа в областта. Тежка остава и ситуацията с Пречиствателната станция за отпадни води в Долно Езерово, която е залята с вода. „Служител на станцията се е спасил, скачайки през прозорец“, съобщи министър Нанков и увери, че до няколко седмици нейният ремонт ще приключи. По-късно през деня по искане на на БСП трима министри бяха изслушани в Народното събрание заради бедствието в Бургаско.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев настоя утре (27 октомври) да бъдат изслушани четирима министри за действията и бездействията на институциите, довели до жертвите в Бургаско. Той поиска в парламента да дойдат министърът на околната среда Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 и на регионалното развитие Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов призова Министерство на икономиката за законодателни промени, свързани с класификацията на потенциално опасните язовири. Според Генов трябва да се направят промени в Закона за водите и наредбите, които използва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), за да се направи тази класификация. Колегата му Атанас Костадинов обърна внимание, че липсва координация между институциите и тя се оказва фатална. Малко след искането на БСП в парламента пристигнаха министрите: Емил Караниколов, Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Министърът на икономиката поясни от трибуната на Народното събрание, че в резултат на проливните валежи на 24 и 25 октомври в област Бургас са установени 7 язовира със скъсани стени. Той обясни, че това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено, като уточни, че всички те са с под 50 хил. кубични метра, с изключение на язовир „Чотората“, който е с обем 100 хил. Караниколов коментира, че нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не би следвало да създаде приливна вълна. Министърът посочи също, че трябва да се направи категоризация на язовирите, да се мисли за една управляваща структура и финансов ресурс. Министър Караниколов поясни, че е прелял язовир „Чотората“, а по първоначална информация около 2.00 часа през нощта вода от язовир „Чанджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир „Чотората“.

По думите му „Чотората“ е бил с отворен изпускател, но приливната вълна е носила почва и растителност, която го е запушила. Караниколов изтъкна, че проблемният язовир „Чотората“, от който е тръгнало преливането в Бургаско, е собственост на юридическо лице. Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе също обърна внимание, че депото за твърди битови отпадъци в Бургас не работи заради сериозно свлачище, което трябва се укрепи. Според него тепърва трябва да бъде оценено времето, в което ще може депото да започне да работи отново. По думите му другият проблем с пречиствателната станция в Горно Езерово, която е била наводнена, в момента бързо се разрешава.

Министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 поясни, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието. Той поясни, че от момента на бедствието от МВР са известени и са изпратили пет екипа в Полски извор, Черни връх и село Камено. Радев поясни, че са изпратени над 100 служители от МВР, 64 пожарникари и са мобилизирани пожарни автомобили, техника, водолази, амфибия. „Мобилизирани са групи от цивилни структури, които помагат на силите на МВР“, каза Радев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини