НИМ с подробности за края на разкоптите на крепостта „Кокалянски Урвич” (снимка)

  • 24 октомври 2017 12:16

  • 1537
  • 0
НИМ с подробности за края на разкоптите на крепостта „Кокалянски Урвич” (снимка)
© НИМ

Националният исторически музей ще даде пресконференция по повод откриването на колективни монетни находки и края на разкопките на крепостта „Кокалянски Урвич”, Софийско.  Укреплението е наричано още Железният кастел „Ескумане” и е било известно като пазител на антична Сердика.

Екипът, проучвал крепостта, оглавяван от Филип Петрунов, ще представи първата идейна възстановка на късносредновековния манастир и прилежащата към него църква „Св.Илия”. До края на годината индикативният макет ще бъде изложен в Детския образователен център към НИМ, където най-малките ще могат да научат интересни неща за живота на монасите, за „История Славянобългарска” и за нейния автор Паисий Хилендарски, ще имат възможност да оцветяват тематични илюстрации.

От 2008 до 2015 г. разкопките бяха финансирани от Дирекция „Култура“ на Столичната община и бяха ръководени от екипи на доц. д–р Бони Петрунова и на доц. дин Николай Овчаров. През тази година проучванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей със средства, отпуснати по проект от Министерството на културата, и на музея.

Разкрит бе късносредновековен манастир на площ от 1200 кв. м с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило, разположени от юг и запад от църквата „Св. Илия“, проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70–те години на миналия век. Документирани бяха и множество паметници от по–ранните периоди на обитаване на хълма.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини