Семейството на убития в Афганистан Свилен Симеонов отказа да пътува до Франция

  • 23 януари 2012 07:42

  • 1066
  • 0
Семейството на убития в Афганистан Свилен Симеонов отказа да пътува до Франция
©

Семейството на сержант Свилен Симеонов е отказало да пътува до Франция за поклонението пред тленните останки на убитите в Афганистан войници.

Това съобщи за „Монитор” кметът на селото Стефан Цонев. Според него, близките очаквали тялото на Симеонов да пристигне в родното му село Раковски във вторник.

Френският посланик у нас Филип Отие изказа официално съболезнованията си на семейството и обеща да им съдейства за транспортирането на тленните останки на сержант Симеонов с всички полагащи се военни почести. Сутринта на 20 януари българинът и останалите 3-ма френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната провинция Каписа. Заедно със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жофроа Баумела.

Междувременно стана ясно, че убиецът е застрелял военните в отговор на разпространен видеоклип, в който американски пехотинци уринират върху труповете на талибани. „По време на първите разпити, проведени от френските войници, той е казал, че го е направил, защото американците се гаврели с мъртви тела на негови събратя”, разказва пред АФП висш чиновник в афганистанската армия. Информацията се потвърждава от американското разузнаване и от Министерството на отбраната на Афганистан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини