20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

  • 20 октомври 2017 09:45

  • 5589
  • 0
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
© Pixabay

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.

Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Информационното събитие "Да запазим костите си здрави!" е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
5589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини