Фолклорен фестивал събира българи от чужбина в Перник

  • 09 октомври 2017 15:46

  • 938
  • 0
Фолклорен фестивал събира българи от чужбина в Перник
© Булфото

Втори фолклорен фестивал ще събере в Перник българи, живеещи в чужбина, съобщи общинският пресцентър. На празника на града-19 октомври ще се изявят множество талантливи певци и танцьори.


Събитието ще се състои под мотото "Български ритми от близо и далеч", а инициативата се заражда след посещение на пернишка сурвакарска група в Одеса. Там перни§ани разбрали, че макар и малцинства, българите зад граница пазят ревниво културното си наследство, допълват още от пресцентъра.

Така и се заражда фестивалът в Перник, показващ фолклора и неговото разнообразие.


По време на културното събитие ще се изявят 116 танцьори и музиканти от ансамбъл "Българче", фолклорната танцова формация на Любен Григоров от Босилеград - Сърбия, бесарабските българи от Народния ансамбъл за български танци "Чушмелий" и Ансамбъла за българска музика и песни "Криничанка" от село Криничное, Болградски район на Одеската област в Украйна.


Специално участие в програмата ще имат и две групи, вписани в представителната листа на Българияна село Антимово и Неделинският двуглас от град Неделино, област Смолян.


В празненствата ще се включи и пернишкият духов оркестър, а на финала народният певец Илия Луков, съвместно с поетесата Надежда Захариева, ще представят песните през вековете в новия си албум "Обичам те". На 19 октомври гостите от чужбина ще се включат в празничното шествие за Деня на Перник.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини