Стара Загора отбелязва днес празника на града

  • 05 октомври 2017 07:23

  • 988
  • 0
Стара Загора отбелязва днес празника на града
© wikipedia

Стара Загора отбелязва днес празника на града. През 1877 г. по време на Руско-турската война градът е бил разрушен и опожарен. На 23 септември 1879 година /5 октомври н.ст./ Алеко Богориди, генерал-губернатор на Източна Румелия в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Стефан Ст. Салабашев (кмет на града 1879 - 1883 и 1887 - 1890), и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения.

В онова трудно време, преди 138 години, трима достойни мъже успяват да обединят и организират усилията на старозагорци да възстановят града си. Нестор Марков - пръв префект на Старозагорския департамент; Атанас Илиев - префектурен секретар и началник на Старозагорската околия и Димитър Наумов - народен представител от Старозагорска околия в Областното събрание. Те организират съставянето и бързото приемане на нов план за застрояването на града, разчистването на останките от пожарите, събирането на средства и строителството на новите сгради, снабдяването на населението с храна и дрехи. Старозагорци са изпълнени с ентусиазъм, а Алеко Богориди подписва нарочен приказ за възстановяването на града.

Днес в центъра на града е парк "Пети октомври". Създаден е през 1891 г. върху площ от 20 дка, а в самия му център е паметникът "Защитниците на Стара Загора", издигнат на 19 юли 1902 г. В близост е и символичният основен камък.

Последвайте канала на

Нора Виткова
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини