Синодът готви прошка за ченгетата от ДС

  • 20 януари 2012 06:19

  • 744
  • 0
Синодът готви прошка за ченгетата от ДС
©

Досиетата на висшия клир ще разделят църквата на млади и стари. Възрастните архиереи ще влязат в кръгова отбрана заради агентурното минало на 11 владици.

Митрополитите с пагони вероятно ще си направят оглушки и ще опитат да потулят скандала, смятат от младото поколение. Докато младите епископи искат Светият синод да излезе с официална позиция за дългоочакваното осветляване на архивите на бившата Държавна сигурност.

Страшният съд се очертава да е в събота на именния ден на патриарх Максим. На обяда след литургията, между традиционната троянска сливова и турското кафе, владиците ще обсъдят въпроса с отворените досиета. Някои дори се шегуват, че до събота "ченгетата" ще организират да се прокопае тунел между църквата "Св. Неделя" и митрополията", за да минат по него, необезпокоявани от журналистите. Всички в крайна сметка ще чакат какво ще каже именникът.

Патриархът има традиция да отлага наболели въпроси с фразата: "Да сме живи, да сме здрави, ще ги гледаме работите". Големият въпрос е дали това ще прозвучи, или Светейшият ще даде знак как църквата да излезе с високо вдигната глава от ситуацията, пише "Стандарт".

Архиереите дълги години стояха с глави, заровени в пясъка, по темата Държавна сигурност. Сега обаче няма как да избягат от нея. Стана ясно, че от 15 митрополити с чисто минало са само патриархът, Николай Пловдивски, Гавриил Ловчански и Амвросий Доростолски. Останалите са били "с пагони" под расата. Като само Натанаил Неврокопски и Симеон от Европа не са били "шестаци" - т.нар. политическа полиция, а разузнавачи. В крайна сметка, ако има позиция за досиетата, тя ще прозвучи идната седмица, когато са заседанията от Зимната сесия на синода.

Последвайте канала на

Десислава Станева
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини