"Изплети топлина" призова доброволци да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкави

  • 26 септември 2017 12:41

  • 2306
  • 0
"Изплети топлина" призова доброволци да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкави
©

За шеста поредна година благотворителната кампания "Изплети топлина" призовава доброволци от цялата страна да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи, от които те ще имат нужда през наближаващата зима.

В последните пет години благотворителната кампания "Изплети топлина" е достигнала до 7 000 бездомни и хора в нужда, а изплетените шапки, шалове, ръкавици и чорапи са 11 635. През миналата година бяха дарени дарени топлина и надежда на повече от 2500 хора без дом, пострадали от различни бедствия, посочи Биляна Вутова, изпълнителен директор на Фондация "Има начин".
Плетивата достигат до бездомните чрез дарения до всички Кризисни центрове в страната, както и до домовете за временно настаняване. На местата, където има координатори на кампанията - общо 12, даренията се раздават лично на хората, останали без дом.

Миналата година са били раздадени лично шапки, шалове, ръкавици и чорапи на бездомни от София, Пловдив, Монтана, Стара Загора, Ихтиман, Благоевград и други градове. Кампанията е успяла да достигне и до пострадалите от катастрофата в Хитрино.

Организаторите издирват бездомни и в социалните кухни в страната. Място, което събира нуждаещи се в София, е и храмът "Св. Пророк Илия 2" в квартал Дружба, където всяка неделя се раздава топла храна на 400-500 човека.

Сред бездомните има и възрастни хора, както и деца. От фондацията разказаха, че покрай кампанията са разбрали, че изграденият образ на бездомника в обществото - обикновено мъж със зависимости, често не се припокрива с реалността. В тази ситуация поради различни житейски обстоятелства може да изпадне всеки.

Тази година кампанията ще акцентира върху включването на млади хора и ученици в инициативата. Ще има открити уроци по плетени. За участие в "модерните седенки" са поканени всички, които имат желание да подкрепят кампанията, но нямат уменията да го направят. Там те ще научат основни техники и ще могат да направят своето дарение. Ще бъде акцентирано и на това, че изработването на плетива може да бъде терапия за определени групи хора.
Тази годна предстои и тридневното издание на Фестивал на плетивата "Шарена плетеница". От 10 до 12 ноември в Park Center в София празникът на плетивата ще събере хора с любов към плетенето, желание за нови умения и различен прочит на традиционни плетачни техники. На 7 октомври ще има и урок единствено за мъже под наслов "Модерно е да можеш повече". Сред инициативите са плетене на играчки на една кука, техники за бързо плетене на чорапи, за което се изисква особено майсторство, обясниха организаторите.

Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят чрез Фейсбук страницата на "Изплети топлина", както и чрез сайта на Фондация "Има начин". Благотворителната кампания си има и ателие в София.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини