Лъвчетата от зоопарка в Разград имат малък шанс да оцелеят

  • 26 септември 2017 10:53

  • 6614
  • 2
Лъвчетата от зоопарка в Разград имат малък шанс да оцелеят
©

Новородените лъвчета, които бяха стъпкани от възрастните лъвове преди дни в разградския зоопарк, имат много малки шансове да оцелеят. Това обяви Любомира Кривошиева, директор на фондация „Дивите животни”, които в момента се грижат за двете животни.

Бебетата са били три, едното е починало още в зоопарка, другото е докарано в София в почти безжизнено, третото е сравнително добре. Въпреки това фактът, че са отхвърлени от майка си и не са приемали мляко от нея, води до нисък имунитет и ниски шансове те да оздравеят.

При проверка са констатирани редица проблеми с грижата за животните в Разград. „Оказва се, че зоопаркът няма ветеринар и е възможно гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда“, посочи Кривошиева.

Майката и бащата пък са брат и сестра – кръвосмешение, което може да доведе до дефекти в поколението. Шокира ме, че те искат да имат поколение в зоопарка още и още. Искат да си направят лъвски прайд или да имат лъвчета за размяна и продажба“, заяви експертът пред БТВ.

Преди две години зоопаркът е предлагал новородени лъвчета на търг, което е грубо нарушение на закона.

Не съм ходила в Разград, но това което виждам и чувам е, че там условията са отвратителни – живеят на бетон, в тесни клетки, има много болни животни и починали от студ“, добави тя.

Голям проблем е липсата на експерти у нас, които да помогнат с грижата за оцелелите лъвчета. „Съветваме се с всеки с повече опит от нас. Със софийския зоопарк сме в непрекъснат контакт с гледачите на големи котки. За нас е новост и се оказва, че у нас няма кой знае какъв опит с това”, каза тя.

Престои МОСВ да реши съдбата им и специалистите се надяват те да не се връщат в зоопарк.

Малките няма да бъдат върнати при майка, защото тя няма да ги приеме и шансът им да оцелеят е малък.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.09.30 | 22:58

1
Ние българите почти нямаме шанс да оцелеем след 28 год. седесарска демокрация, та лъвчетата в Разград.
Яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя

2017.09.30 | 22:58

2
червен миндил!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини