Ужас! 30 - годишните ще се пенсионират на 70

  • 18 януари 2012 09:04

  • 9896
  • 51
Ужас! 30 - годишните ще се пенсионират на 70
©

Хората между 30 и 40 години са повече на брой от всички предишни и следващи ги поколения. Спадът на раждаемостта след 80-те години на миналия век, тепърва ще се отразява на поколения българи, както и на цялата ни икономика.

30 – 40-годишните внасят най-голяма част от парите, с които се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери.

Българите между 30 и 40 са над 1 милион. Когато тези над милион българи станат достатъчно възрастни, за да се пенсионират, техните пенсии трябва да бъдат плащани от днешните тийнейджъри. Това ще се случи около 2035 г., информира bTV.

Вече знаем, че тийнейджърите са два пъти по-малко от 30 – 40-годишните. И ако днес при сравнително голям брой трудоспособни пенсионната система изнемогва, как ли ще работи, когато хората в активна възраст станат два пъти по-малко от пенсионерите.

„Движим се към възраст за пенсиониране 68 и 70 години. Може би след 20 или след 30 години, но това е перспективата,” каза Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП).

Дори простата математика показва, че когато хората на 30-40 станат баби и дядовци, те ще станат повече от половината население, а пенсионната система ще може да функционира само, ако пенсионната възраст се вдигне драстично. Нито едно българско правителство досега не е посмяло да направи план за пенсиониране на всички трудещи се. В някои европейски страни със застаряващо население властта вече направи това признание. Днешните активни хора няма как да чакат пенсия преди да станат на 70.

„Чехите са пионерите - те обявиха на генерацията, която сега навлиза на пазара на труда, че през 2050 г. те ще се пенсионират на 73-годишна възраст. То е доста стряскащо, но е много професионално. Когато садиш домати хоризонтът трябва да е 5 месеца, когато правиш пенсионна реформа, хоризонтът трябва да е 50 години,” коментира още Нейков.

По думите му онова, което трябва да ни притеснява е не демографската ситуация, а късият хоризонт. „Това че трябва да запушим дупката в бюджета за тази година, догодина. Много по-добре е да имаме стратегията, да имаме общо съгласие какво ще се прави. Това не се случва в момента.”

Ако сте от 20 до 30-годишни, ще се изправите пред ново голямо предизвикателство около 2050 г. Тогава около 400 хил. българи, които днес са между 20 и 25 ще излизат от трудоспособна възраст. Те ще бъдат заменени от едва 300 хил., които днес са между 10 и 15-годишни. Изводът: Ако сте между 20 и 30-годишни, ще се пенсионирате най-рано на 72. Защото малобройното поколение от големия демографски срив през 90-те ще трябва да ви храни.

„Важното е честно да им се каже. Честно ако искаме да им го кажем, това значи, че те няма да се пенсионират на тази възраст, на която е обявено днес. Ние нямаме друга алтернатива, ще дойде моментът, ще се чукнем по главата и ще разберем, че не можем с възраст по-малка от 67-68 години,” каза още експертът, като уточни, че това не се отнася за хората, които днес им предстои пенсиониране.

Експертите са категорични - единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат на пенсията. Или поне не само на пенсия. Защото отказа на днешното най-активно поколение да създава повече от 1 или 2 деца, безспорно ще бъде платено с късно пенсиониране.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
9896 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
Данди

2012.02.17 | 06:32

51
Сладури не разбирате ли , че по - голяма ПИРАМИДА от НОИ - няма . Плащате 40- 45 години по 12 месеца вноски от 300 - 400 лв , а може и повече и накрая като ритнете камбаната парите не се онаследяват , а остават в касата на НОИ , от където ви казват че касата е празна. Познайте кое правителство я е източило.
elli

2012.02.17 | 06:18

50
хахха смешно и много тъжно,а нашите управляващи имат ли в предвид,че тук в бг животът ни е нон-стоп СТРЕС????Най-лошите болести идват от шибания стрес!!!Та дали ще доживеем до 70години?На запад в цивилизования свят пенсионерите си ходят на плаж,забавлвния и т.н.,а тука пенсионерите си броят стотинките за киселото мляко и хляба и си носят галошите....Жалко.......
сс

2012.02.17 | 06:17

49
за какво говорим въобще....и защо сме така?Лошото е че пенсионните фондове бяха източени през 90-те от определен кръг от хора,властимащи и олигарси,които сега разполагат с толкова пари,коли и имоти,колкото ние сигурно имаме пърхут по главите си.Нашите баби и дядовци-бог да ги прости,майки и бащи цял живот са работили и са внасяли осигуровки за да имат за сега, а те нямат и им внасяме ние,които пари УЖ внасяме за да има като се пенсионираме ние......КАКВО Е ТОВА БЕ....пенсионна,здравна система всичко е пумия....всичко трябва да си е поименно....работил си толкова години,внасял си и имаш пенсия еди каква си,внасял си толкова пари за здравни имаш толкова пари в ТВОЯТА СИ ЗДРАВНА КАСИЧКА...отиваш на преглед и ти дърпат от нея......А НЕ СЕГА КАКТО Е- ОБЩ ФОНД,ОБЩА КАЦА С МЕД.....от която всеки лапа,ТОЧИ и тн.ДА не говорим колко милиони отиват за социални,детски и здравни помощи за определен кръг които цял живот носим на гърба си и харчат нашите пари. И стига сме плюли комунизма.....ами вижте какво ни докараха промените....едни се чудят за каква простотия да си изхарчат парите,защото са крали или в момента крадат от къде дойде,а другите честните хора нямат пари на детето си пари за закуска за училище да му дадат.....бях дете но помня че хляба беше жълти стотинки и че всяка година....може и с Москвича но бях и на Балкан и на Море за по месеци
AJ4A

2012.02.17 | 06:17

45
Точно това, което плюеш се нарича комунизъм!!! Точно любимите ти болшевишки карикатури измислиха този начин на преразпределение на благата, при окйто от всеки се взима на принципа КОЙ КАКВОТО МОЖЕ ДА ДАДЕ, а се дава не на принципа КОЙ КАКВОТО СИ Е ЗАСЛУЖИЛ, а на принципа "на партията верни синове и дъщери"!!!! Държавата дава на тези, които пазят властта на властимащите!!! Това, че фондовете за пенсии и за здраве били изхарчени е ЧИСТА ПРОБА ПРОПАГАНДА, защото всички плащания се правят от ДЪРЖАВНИТЕ ПЛАЩАНИЯ и ако парите за пенсии не стигат, то те не стигат не защото хората не плащат или плащат по-малко, а защото държавата отделя повече пари за ........... електронно правителство и всякакви неособено необходими "ПиАр екстри" чрез които обаче паричните потоци се насочват към определени сектори от националната икономика, в полза на определени прослойки и кръгове!!!! Ако парите за здраве и пенсии не стигат, да вземат от парите за СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, че тя и без това не функционира и носи само негативи на държавата!!!! Като парите за пенсии и парите за здраве не стигат, вместо да умират деца заради липса на пари за лечението им в чужбина ДА СПРАТ ДА ПЕНСИОНИРАТ ВОЕННИТЕ НА 45 ГОДИНИ, ДА СПРАТ ДА ПЛАЩАТ ПЕНСИИ НА РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ДА СПРАТ ДА ДАВАТ ПАРИ ЗА МАЙЧИНСТВО, защото да имаш деца е въпрос на дълг, а не форма на финансиране на собствения си живот!!! Който е искал и иска да стане родител надали иска да стане такъв заради парите за детето, които ще плаща държавата .......... а ако иска да стане родител точно заради тези пари, значи държавата с паво може да не му ги даде, иначе става съучастник в схеми за търговия с плът!!!! Пари винаги е имало и винаги ще има ........ въпросът е КОЙ ЩЕ ГИ ХАРЧИ И КОИ СА ПРИОРИТЕТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА - народът да е добре или най-нисшата каста да е добре само защото само тя е склонна да търпи на власт подобни управляващи!!!!
kkk2

2012.02.17 | 06:17

48
да спрат помощите на циганите и ще има пари за пенсионерите!!!!!
kkk2

2012.02.17 | 06:17

47
да спрат помощите на циганите и ще има пари за пенсионерите
kkk2

2012.02.17 | 06:17

46
да спрат помощите на циганите и ще има пари за пенсионерите
Gevich

2012.02.17 | 06:17

44
Млади хора, моля от сега заделяйте си пари за памперси и болнични пакети. Представям си какво ще бъде: Вървят по улицата пумпалчето, клатушкат се, завъртат се, падат, стават и пак се завъртат. Ами то с памперса няма как да не изглеждаш като пумпал. И о боже каква воня ще се носи по улиците, магазините, обществения транспорт. за да се икономисва, ще трябва да изкараш цял ден "работен" с един памперс. Инъче скъпо. Пфу мирише ееее!
Илиев

2012.02.17 | 06:17

43
А защо внасяме осигуровки тогава?
23

2012.02.17 | 02:28

42
Никой млад няма да може да отдели пари за старини особено пък ако живее в България. (като мен). Това са глупости. Значи аз като влизащ в групата 20-30год. първо че няма да дочакам пенсия и второто по вероятно е че за хората след 60 годишна възраст няма работа и това означава че ще умра от глад.
23

2012.02.17 | 02:28

41
Като стана на 60 години до 72-рата годишна възраст къде ще работя аз цели 12 години на такава възраст? Отговора никъде, защото няма и работа за толкова възрастни. На улицата на просия докато се умре от глад... това ни чака.

Добави коментар

Водещи новини