Искат спешни законодателни промени за гарантиране на живота на пострадалите от насилие (видео)

  • 30 август 2017 14:09

  • 1673
  • 0
Искат спешни законодателни промени за гарантиране на живота на пострадалите от насилие (видео)
©

Организацията Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” се обяви за незабавно ратифициране на Истанбулската конвенция и спешни законодателни промени за гарантиране живота и сигурността на пострадалите от насилие, предаде репортер на novini.bg.

Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, Елена Василева и Виола Николова щяха още да са живи, заявиха от организацията, която даде пресконференция по повод последните убийства на жени от техните партньори.

Един милион от женското население в страната са засегнати от насилие, стана ясно на пресконференцията. От Алианса обявиха, че много често насилието е съпътствано от манипулативно изнудване на жертвите, заплахи и преследване. Все по-често се наблюдава насилие, прилагано при смесени бракове. Наблюдава се увеличение на случаите, при които един човек извършва насилие върху няколко жертви. Максималната защита, която могат да получат жертвите е Заповед за защита. Задаваме си въпросът „Достатъчно ли е това и тези съдебни актове могат ли да пазят жертвите“ посочиха от неправителствените организации. Разчита се на доброволното изпълнение на тези заповеди.

Албена Койчева посочи, че 24 държави са подписали и ратифицирали Истанбулската конвенция. Тя съдържа най – високият стандарт за гарантиране на защитата от насилие, основано от пола. В България гражданите заслужават този най-висок стандарт, посочи още тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини