Евростат: Българинът яде най-евтиното барбекю в Европа

  • 24 август 2017 07:15

  • 11387
  • 11
Евростат: Българинът яде най-евтиното барбекю в Европа
© pixabay.com

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53 на сто от средноевропейските цени. По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек. Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти. Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната. Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите. Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140 процента, а най-евтино - в Полша - по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат. Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците - 258 на сто или 158 процента в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158 на сто.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54 процента от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57 на сто, в Румъния - 59 на сто, в Турция - 60 на сто, а в Гърция - 90 на сто при среден показател 100 процента за ЕС. Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото. Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

Последвайте канала на

БТА
11387 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Ввв

2017.08.27 | 10:54

11
А заплатките,Евогейстат има ли да каже нещо за тях?
Гост

2017.08.27 | 10:53

10
В България работиш за 30лв едно кебабче 60ст. С един надник купуваш 50 кебабчета....В Холандия работиш за 100евро едно кебабче 1 евро..и 100 кебабчета..Агнешкото тука е 3,50 евро. А в България около 14 лв.

2017.08.24 | 18:35

9
Яде българинът...най-евтините боклуци от Европа!
САМО ПИТАМ

2017.08.24 | 18:35

8
10 пъти ли е по-евтино от Люксембург, защото там пенсии и заплати са 10 пъти по високи? Дори в Румъния са ВЕЧЕ 2 пъти по-високи! България не прилича на страна от ЕС а на кочината Русия!

2017.08.24 | 18:35

7
Българи в ЕС е на 109-то място по свобода на медиите! Повече от БГ медиите са руска собственост-директно или чрез подставени лица!
Българин

2017.08.24 | 18:34

6
За буклуците , които ни предлагат българските производители и западните големи търговски вериги, е най-скъпо. Това са отпадъците на Европа!
Нищо лично.Само факти.

2017.08.24 | 18:34

5
Тази статистика е направена единствено въз основа на консумираните четири тона Добрички суджуци.Малко са българите,които освен с филия със свинска мас и сланина си позволяват да сядат на трапезата със суджук на скара.
на опашката

2017.08.24 | 18:34

4
Това което ядем тук в Европа са отпадъци ! Дори плащат на фирми които го изкупуват и след това го препакетират и го продават в страни като България.Така печелят двойно.Тоест ние ядем боклук и си плащаме за това.И накрая ние не ядем евтино барбекю а скъпи боклуци !

2017.08.24 | 18:27

3
А ЕВРОГЕЙ СУПЕРМАРКЕТИТЕ НИ ГО ПРОДАВАТ,ЗА ДА МОЖЕ ХОРАТА ДА СА БОЛНИ И НЕМОЩНИ И ДА НЕ НАДАВАТ ГЛАС.
Киро

2017.08.24 | 16:42

2
Най добре да не знае кво яде само боклуци

Добави коментар

Водещи новини