Фирмите от дърводобивната промишленост са готови за гражданско неподчинение

  • 17 януари 2012 14:23

  • 2336
  • 0
Фирмите от дърводобивната промишленост са готови за гражданско неподчинение
©

Фирмите от дърводобивната промишленост са готови за гражданско неподчинение, ако бъдат приети промените в Закона за горите, обявиха от браншовите организации на горските предприемачи.

Те са против промените, с които, според тях, държавата ще изземе функциите на частния бизнес и ще монополизира всички дейности в горите, като ги възложи на шестте новосъздадени държавни предприятия, предаде БНР.

Законопроектът отново събира на едно място контролните и стопанските функции, позволява този, който издава разрешението за сеч, да извършва и самата сеч и изкуствено създава монопол - обяснява Стефан Ганев от Браншовата камара на дървообработващата промишленост.

"В тези 6 мастодонта, които са създадени да поемат цялата преработка, дърводобива, изнасянето от горите, търговията, това създава един абсолютен монопол, който трябва да се конкурира с наличните частни фирми и ги поставя в невъзможност. Няма как собственикът на гората сам да продава на собствените си фирми, сам да сключва със собствените си фирми договори за дърводобив и след това да извършва продажба без търг на определени привилегировани фирми и всички други да се конкурират на равни начала с тези новосъздадени държавни монополни структури", заяви той.

Според горските предприемачи, промените в закона са лобистки и защитават интересите не на държавата , а на т.нар. ловни олигарси - големите концесионери на ловни полета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини