Изравняват отпуските на чиновниците на ненормирано време с частния сектор

  • 17 януари 2012 12:46

  • 885
  • 0
Изравняват отпуските на чиновниците на ненормирано време с частния сектор
©

Отпуските за ненормирано работно време в държавната администрация да се изравнят с тези в частния сектор, реши правителството.

Така те биха станали 20 дни нормирано време, плюс 5 дни ненормирано в цялата държавна администрация, където досега са били 20 плюс 12 дни. Министърът на финансите Симеон Дянков каза, че за допълнителните седем дни служителите задължително ще преминават курсове.

В едноседмичен срок трябва да стане ясно по какви курсове и квалификация могат да се обучават държавните служители през двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите. Дянков каза, че решението е препоръка към всички държавни институции. Вече има примерни заповеди. Министрите по тяхно усмотрение в най-скоро време също да подпишат, не е необходима промяна в закон, а заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, каза той.

В Министерство на отбраната вече има подписан колективен трудов договор и това може да се случи със следващия. В Министерството на труда и социалната политика трябва да проверят имат ли такъв. Министерството на вътрешните работи, което не работи по Закона за държавния служител, също е изключение и това не може да се случи веднага. Всички министри обаче подкрепяли промяната и смятали да я въведат както в министерствата, така и в подопечните институции.

Симеон Дянков заяви, че парите за обучение са заложени в бюджетите на ведомствата, досега почти не се използвали и накрая на годината често се връщали. В края на 2010 година неизползваните отпуски в държавната администрация са били 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. – около 1.9 млн. дни.

Последвайте канала на

Novini.bg
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини