Приключиха разкопките в средновековния град Червен

  • 14 август 2017 14:22

  • 1243
  • 0
Приключиха разкопките в средновековния град Червен
© pixabay.com

Приключиха разкопките в рамките на археологическия сезон 2017 в средновековния град Червен. За един месец – от 10 юли до 10 август, е проучена площ от 75 квадратни метра с помощта на британски студенти, колеги специалисти и доброволци, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

През този сезон в националния археологически резерват бе открита неизвестна досега църква. Тя се намира в западната част на крепостта, където са живеели предимно занаятчии, и е шестнайсетият по ред храм, на който попадат археолозите. При северната стена на постройката и във вътрешността са открити четири гробни камери, вероятно на свещеници или на ктитори. В една от тях са намерени четири копчета от дрехите на погребания човек. Археолозите са попаднали и на фрагментирани керамични съдове и на над десет монети, датирани през втората половина на XІV век, като две от тях са от времето на Цар Иван Шишман. Разкопките са установили и голямо количество фрагментирани стенописи от геометрични и флорални композиции.

Църквата е с ширина 6 метра и вероятна дължина 13 метра. През този сезон е разкрит притворът и част от наоса –основното помещение, където са се извършвали богослуженията. През следващото археологическо лято ще бъде проучена останалата част на храма. Участието на студенти от Великобритания се осъществи по програма „Erasmus+”.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини