Дългосрочната визия за развитието на София трябва да е готова до септември 2018 г.

  • 24 юли 2017 14:34

  • 2231
  • 1
Дългосрочната визия за развитието на София трябва да е готова до септември 2018 г.
© Булфото

Дългосрочната визия за развитието на София трябва да е готова до септември 2018 г. Паралелно с това трябва да се подготви заданието за общия устройствен план на София, заяви днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на пресконференция, на която беше дадено официално началото на инициативата "Дългосрочна визия за развитие на София и крайградските територии".

Проектът има за цел да опише града с участието на всички заинтересовани страни и да послужи за основа на предстоящата актуализация на Общия устройствен план на столицата, посочи кметът Фандъкова. Кметът припомни, че през септември 2016 г. СОС възложи на главния архитект на София да организира изработването на дългосрочна визия, а методическите насоки бяха приети от СОС през февруари тази година.

В процеса на изработване на визията ще бъдат включени общинските власти и администрацията, неправителствените организации, инвеститори, експерти и граждани. Задачи на визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни, отбеляза столичният кмет. По думите й документът ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050 година.

Кметът Фандъкова посочи, че визията не може да бъде изработена в кабинет от група хора, да бъде приета от СОС и едва след това да бъде представена на обществото. Затова подходът е модерен и демократичен, екипът е от добре подготвени млади хора, чиято задача е не да изработят визията, а да направят така че тя да бъде споделена от повечето граждани, от експертите, от браншовите организации, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

Екипът на проекта се ръководи от арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софпроект", което има задачата да организира и координира процеса по изработване на документа, като бюджетът за целта е 500 хил. лв., информира кметът на София.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.25 | 08:32

1
тая курва кога ще мре...уууйййй

Добави коментар

Водещи новини