Чиновниците за отпуските си: Борисов и Дянков пак заблуждават хората

  • 14 януари 2012 11:55

  • 1444
  • 3
Чиновниците за отпуските си: Борисов и Дянков пак заблуждават хората
©

"Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) приема изявленията на министър–председателя и министъра на финансите за размера на отпуските на държавните служители като резултат от случайно или нарочно предоставена погрешна информация", се казва в официалната позиция на ПОДС, която бе разпространена до медиите.

"Изнесените в медиите размери на отпуски са най-малкото неактуални от една година насам и по–скоро имат за цел да формират заблуда и враждебно отношение в обществото към държавните служители. Разпространяват се неверни твърдения, че държавните служители имат привилегии значително по-големи от тези на останалите работещи, като при това се правят опити да се настройват едни категории работещи срещу други и всички срещу „чиновника”. Това е опасна и вредна за обществото държавата тенденция.

Основният отпуск на държавните служители и на тези по Кодекса на труда е еднакъв по размер – 20 дни и еднакво право и размери на неплатен отпуск, отпуск за обучение, служебни отпуски, отпуски за временна нетрудоспособност и др.

Освен това обаче служителите по КТ имат право на удължен отпуск, на договаряне на по-голям размер на основния отпуск, а държавните служители нямат тези права. И двете категории служители имат право в случай, че длъжността им налага да имат ненормирано работно време т. е. повече от 8 ч., да получават като компенсация допълнителен отпуск – като за държавните служители няма минимален размер, а има максимален размер до 12 дни, а за служителите по Кодекса на труда има минимален размер – 5 дни без да има максимален.

Всеки работодател /орган по назначението/ определя със заповед кои длъжности имат ненормирано работно време и какъв размер отпуск за компенсиране на това им се полага. Още веднъж подчертаваме, че служителите по КТ имат привилегията, ако са посочени в тази заповед, да им се определи най-малко – 5 дни, а за държавните служители – толкова колкото реши органът по назначението им.

На това различие се дължи и неравностойното третиране на служители в администрацията по трудово и служебно правоотношение, като в някои администрации на държавните служители е определен по-малък от 5 дни отпуск, за разлика от техните колеги по КТ, които получават задължително – 5 дни. Тези погрешни практики доведоха до законно изразено недоволство на служителите от Министерство на финансите – членове на ПОДС, като те поискаха само равностойни права на служителите в една и съща администрация. Въпросът е поставен в Комисията за защита от дискриминацията и предстои да се вземе решение. Тези обстоятелства са и истинската причина за уволнението на председателя на секцията на ПОДС в МФ и председател на Управителния съвет – г-н Иван Нейчев.

В случай, че се подготвя изменение на Закона за държавния служител и Кодекса на труда за премахване на компенсирането на ненормираното работно време с допълнителен отпуск, накъдето оставаме с впечатлението, че ще бъдат насочени новите законови инициативи, трябва да се отчетат ясно последствията им.

В резултат на такива промени всеки час положен труд над установеното работно време в държавния или частния сектор ще се разглежда като извънреден труд, който се заплаща веднага и по увеличени размери на възнаграждението. Трябва да се има пред вид, че неспазването на работното време в публичния или в частния сектор и незаплащането на извънреден труд следва да е предмет и приоритет на проверки и санкции на контролните органи, в противен случай ще се върнем в условия на труд характерни за други времена и векове.

Такова законово решение може да е дори финансово по-изгодно за служителите в държавната администрация, но не и за разчетите на разходите за заплати в бюджета. Колкото за частните работодатели те и сега рядко спазват разпоредбите на КТ в това отношение", заявяват още от Синдиката на служителите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1444 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
saho roman

2012.03.02 | 17:29

3
по-интересно е дали нещата между Николета и Валери вървят ОК, тук е малко сложничко
Дебелото

2012.03.02 | 17:29

2
чиновниците трябва по-прости становища да готвят, това Вожда и Дянков трудно ще го разберат, както и широката маса от лумпените по форумите
kondjo

2012.01.14 | 20:52

1
нещо не ви виждам да коментирате

Добави коментар

Водещи новини