Главният архитект: Небостъргачите да са само в периферията на София

  • 18 юли 2017 08:44

  • 3315
  • 3
Главният архитект: Небостъргачите да са само в периферията на София
©

Без ограничения в строителството за височината на сградите да има само в три зони на София, за останалата част остават ограниченията до 75 метра, а в комплексите – до 125 метра. Контролът върху строителството на небостъргачи да бъде изцяло в ръцете на местния парламент. Такива промени предлага главният архитект Здравко Здравков да бъдат направени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, предаде БТВ.

По отношение на скандалното намерение за строеж на 43-етажна сграда в градинка на столичния квартал "Стрелбище", Здравков коментира, че въпреки съдебното решение, местната власт ще настоява за запазване на зелените терени в района. Заради протестите около появата на небостъргачи в София главният архитект Здравко Здравков предлага високи сгради да има само в периферията на столицата.

"Създаване на три зони в София, в които ще има възможност да се прави неограничено строителство като височина. Едната е от 7-и километър в посока Искър около "Цариградско шосе", в която да се развива високо строителство; другата е в западно направление - продължението на "Царица Йонна" с Околовръстен път; и в района на Централна ж.п. гара. Като за останалите зони слагаме ограниченията до 75 метра, а в комплексите – до 125 метра", каза Здравков.

С бъдещите законодателни промени главният архитект се надява да бъдат преодолени вратичките, които инвеститорите ползват, какъвто е и примерът в квартал „Стрелбище”. Поправките в закона могат да бъдат факт най-рано през есента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3315 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.18 | 19:11

3
Да са, ама не са. Тия лайна дето ги изсраха седесарските кметове и кметици на бул. Левски, Мария-Луиза и Раковска са в идеалния център.

2017.07.18 | 19:11

2
125 метра е много
Между Витоша Стара планина Люлин

2017.07.18 | 19:11

1
Момче, светът отхвърли небостъргачите, строят ги само изостанали нации и перачите на пари. Заради невежи прости милионери, раснали в селски коптори, унищожаваме най-хубавото на София - уникален ландшафт. Високите задръстващо строителство провокира психически разстройств

Добави коментар

Водещи новини