Борим абортите със субсидии за презервативи

  • 13 януари 2012 06:40

  • 1641
  • 0
Борим абортите със субсидии за презервативи
©

Към 2030 г. населението на България ще намалее до 7 млн. души, младите хора ще продължат да напускат страната, но “в по-ограничени размери”, всяка жена в детеродна възраст ще ражда средно по 1,5 деца, а възрастните ще стават все повече и ще живеят по-дълго, пише Труд.

Това е записано в актуализираната демографска стратегия на България за периода 2012-2030 г., публикувана на сайта за обществени консултации на Министерския съвет.

Според документа реалистичната стратегическа цел на демографската ни политика не е увеличаването на българите, а да се забави топенето на нацията. Правителствената прогноза е значително по-оптимистична спрямо очакванията на ООН и Националния статистически институт. В техните доклади е заложено, че след 18 години българите ще бъдат не повече от 6,5 милиона. Според последното преброяване в момента сме 7,364 млн., като намалението е с половин милион за 10 години.

Правителството ще се бори за значително ограничаване на абортите и извънбрачните раждания на деца, които не са припознати от бащите им. “За тази цел ще се посрещнат “нуждите на населението от контрацептивни средства и методи”, пише в доклада. Държавата дори смята да субсидира цените на презервативите и медикаментите срещу забременяване, за да са достъпни до “масовото население”. Мерките трябва да намалят “наполовина юношеската плодовитост”.

Освен срещу нежеланата бременност, държавата ще се бори и за повишаване на “сексуално-репродуктивната култура” на българите. Това ще стане чрез “специални образователни програми в задължителната степен на обучение за получаване на системни знания за интимния човешки свят”. На помощ се очаква да се притекат и медиите. В програмите на “отговорни електронни национални медии, ежедневния и периодичния печат” трябва системно да присъстват демографските проблеми и въпросите за сексуалната култура.

Наред с намаляването на нежеланите бебета правителството ще стимулира раждаемостта с данъчни облекчения и по-изгодни условия за теглене на заеми от млади семейства. Всички бременни ще могат да ходят на безплатни прегледи независимо дали са здравноосигурени, предвижда стратегията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини