Сеизмолог: Вулканът в Македония не е действащ и няма начин да изригне

  • 06 юли 2017 19:14

  • 7161
  • 1
Сеизмолог: Вулканът в Македония не е действащ и няма начин да изригне
©

Днес на обяд имаше нов вторичен трус в Македония. Теориите за вулкан предизвикаха интереса към земетресенията. Първият трус в западната ни съседка беше по-слаб от този в Перник.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ сеизмологът Бойко Рангелов. Аз самият бях изненадан от новината за вулкана край Косел. Това не е фалшива новина. Наистина има такъв вулкан, който е бил активен преди милиони години. Този вулкан няма начин да изригне пак и не е действащ. Той може да изпуска единствено газове и сяра. Има възможност и за гейзерна вода. У нас имаме подобен пример с вулкана "Кожух" в Рупите. Не бих се учудил, ако братята македонци обявят, че са измислили вулканите, пошегува се сеизмологът, коментирайки твърденията на пресата в западната ни съседка, че вулканът край село Косел е единственият действаш на Балканите.

Земетръсната активност в Македония ще продължи около година. У нас беше същото след земетресението в Перник. Няма никакви основания да се страхуваме. България е земетръсна страна. Всички наши съседни страни са доста по сеизмични. Нас ни пази Господ, но не трябва да се отпускаме. Все пак на наша територия е станало най-силното земетресение в цяла Европа. Идва лято, да се радваме на хубавото време и да не се притесняваме, призова Рангелов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.06 | 22:23

1
специалист по говорене на общи приказки

Добави коментар

Водещи новини