Как в София ще се изгради една качествена веломрежа

  • 06 юли 2017 12:15

  • 5769
  • 6
Как в София ще се изгради една качествена веломрежа
© Булфото (архив)

В Столична община се проведе дискусия с участието на холандски експерти в областта на изграждането на велосипедна инфраструктура, предаде репортер на novini.bg.

Целта е българските власти да почерпят от опита на холандските си колеги, за да бъде изградена качествена веломрежа в София. На събитието присъстваха зам. - кметът по направлението транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков и Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия в България.

Експертите, занимаващи се активно в сферата на планирането и изграждането на велоалеите в градска среда, представиха свои проекти и обясниха, че са направили обиколка на София и заявиха, че най – важното е да има цялостна политика за успешно изграждане на подобна инфраструктура.

„Безспорни са качествата на велосипедния транспорт. Това прави града по-чист, по-зелен и кара хората да спортуват. Карането на колело е удоволствие в Холандия. Подобна инфраструктура и мислене не се създават за ден – два. Трябва всичко да бъде добре организирано и безопасно изградено за всички участници в движението“, категорични са холандските експерти.

В Холандия изграждането на велопътищата е започнало 70-те години на миналия век и днес карането на колело е част от ежедневието.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5769 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Знам как

2017.07.07 | 11:01

6
една качествена веломрежа ще се изгради с кражби за три качествени веломрежи. По-малкото зло.
Веселин Василев

2017.07.07 | 11:01

5
Няма да се изгради!!!!
Едно малко

2017.07.07 | 11:01

4
Насолени стъкла от шишета, буркани, фарове на МПС-та претърппели ПТП-та върху велоалеята, отдавна изронена маркировка и настилка, изкривени мантинели, калище при наличие на дъжд, \"умни светофари\" с повредени бутони за заявка за преминаване - няма как да си заявиш, че искаш
Едно малко

2017.07.06 | 16:38

3
3/3 ...с... ветофар? Предимство на главна улица? Да бе! Винаги давам път на по-бесни водачи на пътя - независимо какво управляват! ...И нека Господ пази и нас - тези дето са предпочели Колелото! Каквото и да внедрят и измислят оттук нататък - няма да е за добро.
Едно малко

2017.07.06 | 16:36

2
2/2 ...да преминеш, оглеждаш се за екстремни шофьори, тези дето си минават скоростно на червено, има и пътеки с по два умни светофара за една пътека един след друг. Красота и перфекционизъм! Интелект отвсякъде! Само се чудя, няма ли да е по-добре за преминаващите да имаше трети с
Пламен

2017.07.06 | 16:11

1
Може и да се изгради,щом е за София...другите градове да си дават данъка и да го духат!

Добави коментар

Водещи новини