Не откриха виновни за замърсяването на водата на Исперих

  • 11 януари 2012 13:30

  • 1589
  • 0
Не откриха виновни за замърсяването на водата на Исперих
©

Районната прокуратура в Исперих е прекратила досъдебното производство за биологичното замърсяване на вододайната зона на града след разлива на фекални животински маси в района на помпената станция в село Драгомъж.

Производството е прекратено заради липса на данни за престъпление. Решението може да бъде обжалвано. Проверка по него вероятно ще извърши и Окръжната прокуратура, съобщи говорителят й заместник-окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова, предаде БНР.

Досъдебното производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на каптажа с питейна вода беше образувано през януари миналата година, след като тонове животинска тор от кравефермата на исперихския лидер на ДПС Гюнай Хюсмен заляха вододайната зона.

В резултат на хиперхлориране на водата от ВиК Исперих след инцидента, 34 деца влязоха в болница със стомашно неразположение. Едва тогава институциите научиха за биологичното замърсяване.

След продължилото 10 месеца разследване, досъдебното производство по случая беше внесено през ноември от Районното управление на полицията в Исперих в Районната прокуратура в града, с мнение за съд. Месец по-късно е прекратено.

Заради разлива Хюсмен, който сега е председател на Общинския съвет в Исперих, беше глобен с 20 000 лв. от Районната екоинспекция, а незаконната лагуна от кравефермата му, причинила замърсяването на вододайната зона, беше съборена.

В края на миналата година, заради друго по-старо разследване срещу него, стигнало до съд и завършило с оправдателна присъда, Гюнай Хюсмен осъди прокуратурата да му плати 20 000 лв. обезщетение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини