Протестират срещу застрояването на парк "Витоша"

  • 11 януари 2012 08:30

  • 1673
  • 2
Протестират срещу застрояването на парк "Витоша"
©

Между 11:30 и 13 часа днес (11 януари) в центъра на София ще има протест срещу застрояването на парк "Витоша". Организатор е коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

От сдружението ще протестират пред сградата на Народното събрание. В него ще участват още скиори, сноубордисти и туристи, допълват от организацията. Според еколозите промените в Закона за горите заплашват да нищожат цялото зелено богатство на страната.

"Протестът пред парламента в първия работен ден на депутатите е продиктуван от желанието за диалог, за да са наясно те с опасностите, които се крият в новите текстове. Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски-съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години очакваха "Витоша ски" АД да направи това", обявяват от "За да остане природа в България".

"Явно обаче плановете на фирмата включват много повече. Това става ясно от изготвения от нея план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това в Природен парк Витоша", заявяват още еколозите.

От организацията смятат, че спирането на ски-съоръжения на Витоша в началото на този сезон е било с цел да се упражни натиск върху държавата. От своя страна пък от компанията "Витоша ски" обвиниха еколозите за спрените съоръжения.

Спорните текстове в Закона за горите засягат възможността строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията. Това съответно означава и без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи, твърдят екологичните организации. Печеливша ще бъде офшорната "Витоша ски".

Протестиращите изтъквато още и че е конкурс за нов директор на Природен парк "Витоша", "тъй като явно сегашният следва законовите изисквания и не позволява застрояването на защитената територия". Безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават природозащитниците.

Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите, както и да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на "Витоша ски” АД и да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес: https://forthenature.org/petitions/18

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1673 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пилат

2012.02.04 | 17:25

2
Тук не се касае само за защита на българската природаи за българската гора, а се касае до Закони, които ще предоставят изграждането на нови трасета на писти, без какъвто и да е търг. И защо съоръженията са продадени, а не са дадени на дългогодишна концесия???? Както и сега се продават за товарни превози в БДЖ, я не се дадат на дългогодишна концесия. Това не е само лобизъв, а мнооооооооого голяма корупция!
lilith

2012.01.17 | 16:13

1
Във връзка с намерението на "Витоша ски" да унищожат Витоша - в ски-зоната на Алеко има три лифта, пет влека и три бейбивлека. Какво повече може да се строи? Трябва само да се обновят съществуващите съоръжения и да се поддържат. От друго няма нужда. Но тъжната действителност е налице...

Добави коментар

Водещи новини