Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК

  • 12 юни 2017 11:19

  • 5712
  • 3
Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК
©

ДАНС и прокуратурата са започнали разследване срещу действията на директора на НДК Мирослав Боршош около ремонта на сградата за председателството на ЕС, което ще е през 2018 година. Разследването е за нарушение и злоупотреби, като сигналите са подадени в началото на тази година. Агентите са разпитали свидетели, влизали в Двореца на културата откъдето е иззета документация.

В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи, като преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура, пише "Труд".

В сигналите до ДАНС са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър „Азарян“. На 17 август вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, като упражняващ правата на държавата в НДК, оформя протокол за увеличаване капитала на НДК със 17 млн. лв.

В него е записано следното: „Средствата от увеличението на капитала да бъдат разходвани целево за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“

Въпросните 17 млн. лв. са влезли по сметката на НДК на 22 август 2016 г., в която към оня момент е имало едва 62 хил. лв. Изданието твърди, че разполага с копия на фактури, от които става ясно, че още на следващия ден – 23 август директорът на НДК Мирослав Боршош е платил 482 615 лв. за ел. енергия за три месеца от постъпилите целеви средства. На 10 октомври 2016 г. Боршош се разплаща по договор с изтекъл срок (въпросният договор е сключен на 28 септември 2015 г. със срок за изпълнение 70 календарни дни).

Предмет на договора е „Преустройство на Зала 2 на НДК в Театър „Азарян“ (до момента в театъра са налети около 2 млн. лв.).

Предмет на договора е „Преустройство на Зала 2 на НДК в Театър „Азарян“ (до момента в театъра са налети около 2 млн. лв.). Консорциум „Преустройство и реконструкции“ с пълномощник Георги Георгиев получава от парите, предвидени за ремонт на зали за председателството на ЕС 434 536 лв. Впрочем, от Профила на купувача и от АОП става ясно, че Георги Георгиев откакто Боршош е шеф на НДК извършва всички текущи и аварийни строително-ремонтни работи „в“ и „около“ сградния фонд на НДК. Пак от парите за председателството са изплащани хонорари на шефа на Театър „Азарян“ Яна Борисова.

Проверка установи, че месечно НДК има между 120 000 лв. и 160 000 лв. сметки за ел. енергия, фонд работна заплата е 460 000 лв., в зимните месеци парното струва около 250 000 лв. Месечните приходи на НДК не надхвърлят 100 000 лв. Не е трудно да се направи сметка от 22 август 2016 г. до края на май 2017 г. каква част от парите за председателството са отишли за ток, парно, заплати и др. странични разходи. Това е и най-логичното обяснение за допълнителното отпускане на допълнителни 8 млн. лв. На последното заседание на МС в четвъртък бе решено да се отпуснат „средства в размер до 50% съгласно изискванията на чл. 116, ал. 2 от ЗОП, от стойността на сключения договор № Т-00859/24.10.2016 г. между изпълнителния директор на НДК и „Галчев инженеринг“ ЕООД с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.” за обезпечаване изменението на основния договор. Договорът с „Галчев инженеринг“ е за 16,5 млн. лв.. без ДДС или 19,8 млн. лв. с ДДС.

Мистерията с „липсващия пресцентър“

На 2 юни от ефира на БиТиВи министърът за българското председателство Лиляна Павлова обяви, че „първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит“. Спомена и че ще се наложи капиталът на НДК да се увеличи с още „няколко милиона лева“. На 8 юни правителството гласува вдигане на капитала на НДК с 28 млн. лв. Лиляна Павлова обясни, че 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала на НДК (става въпрос за решение на МС от 3 август 2016 г.) преди година и половина, не са били отпуснати реално.

Документите показват друго – цялата сума от 17 млн. лв. е преведена на НДК на 22 август 2016 г. Финансисти предупредиха, че са създадени предпоставки за нарушаване на ЗОП (правилата сочат, че не могат да се отпускат допълнително повече от 50% средства от договорените, т.е. още 8 млн. лв. В случая се дават и едни други 7 млн. лв. допълнително, които уж не били преведени). Пресцентърът за председателството също не е пропуснат в идейния проект, както се вижда както от самия идеен проект, така и от техническото задание за проектиране – част от документацията за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.”. Твърдението, че е бил пропуснат, се прави с цел да се оправдаят допълнителните 15 млн. лв., които се отпускат за ремонта. Проектът не е внесен за съгласуване в НАГ Проектът за ремонта не е минал съгласуване в Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) на Столична община. Минимум месец е технологичното време за получаване на разрешение за строеж – това е основен ремонт с преустройство и подлежи на одобрение и съгласуване на проектната документация. Проектът дори не е внесен за съгласуване. По договор „Галчев инженеринг“ трябваше да приключи ремонта в края на септември. Лиляна Павлова съобщи, че срокът е удължен с един месец – до края на октомври – вероятно с Акт 10 по независещи от строителя причини. Оборудването поръчано преди ремонта Странно е бързането с поръчката за конгресно-конферентната техника. Още преди започването на ремонта оборудването е купено от „Динакорд – България“ ЕООД.

Поръчката е обявена през април 2016 г., договорът е сключен на 28 юли 2016 г., а срокът за изпълнение е бил 14 календарни дни. Стойността й е 3,6 млн. лв. Поръчката включва ефектно осветление за Зала 3, преводаческа система, мониторна система за наблюдение на презентациите от преводачите с управляема камера от дискусионните устройства, озвучителна система и др. Фирмата „Динакорд България“ също ще получи до 50% допълнително, реши МС в четвъртък. Павлова обясни, че въпросните 1,8 млн. лв. се отпускат за анексиране на договора за оборудване за международния пресцентър по зададените стандарти. „Динакорд – България“ ЕООД е друга любима фирма на Боршош. Той е поверил текущите ремонти изцяло на Георги Георгиев, а „Динакорд“ прави всички доставки на оборудване, става ясно от сайта на АОП и Профила на купувача на НДК. На 30 август миналата година именно „Динакорд“ е доставила 425 стола за 200 000 лв. за Театър „Азарян“. Това означава, че за всеки стол са платени по 470 лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
5712 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.11 | 15:41

3
така е при курва бойко

2017.06.23 | 14:52

2
ндк е частност на курвата бойко

2017.06.14 | 20:34

1
Пак седесарска далавера.

Добави коментар

Водещи новини