Леденият ад в Смолянско унищожил на 90% картофите

  • 06 юни 2017 10:48

  • 19498
  • 1
Леденият ад в Смолянско унищожил на 90% картофите
©

Градушката, която падна през уикенда, унищожи на 90% реколтата от картофи в смолянското село Момчиловци. За това се оплакаха производители пред Novini.bg

През уикенда ледена покривка от 30 см покри земята в Родопите. Градушката валя силно няколко минути и изрови всички насаждения. След това пък над 1 час валя пороен дъжд. Земеделците са категорични, че тазгодишната продукция е загубена. Един от най-засегнатите е Илия Канев. Той обясни, че е засял картофите преди 15 дни.

"Преди 15 дни съм засял и всичко отиде. И много лошо, нищо може да предприемем нещо", заяви той пред Novini.bg

Канев предполага, че около 200 тона продукция няма да може да бъде пласирана за продажба. Загубите пък ще са около 100 000 лв. Производителите са подали молба към местната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", за да дойде комисия и да оцени щетите. Вероятно това ще стане утре. Очакват държавата да им даде някаква финансова помощ, но не тя едва ли ще е достатъчна, обясни Канев.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
19498 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.06 | 20:30

1
Канев ти изобщо не си пострадал ,ако си засадил картофите преди 15дена .Градушката е засегнала листната маса ,но клубените не .Затова сега ще имаш и по-хубави картови и повисоки добиви .Листната маса се възстановява ,както при измръзванията .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини