Султанка Петрова: Ще има програми, които ще подкрепят майките

  • 01 юни 2017 20:26

  • 2084
  • 2
Султанка Петрова: Ще има програми, които ще подкрепят майките
©

Промяната в законодателството за майчинството, която влиза от днес, е добра стъпка за майките, които искат да развиват кариерата си. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

По думите й ще има програми, които ще подкрепят майките. "В почти всички европейски страни, когато майката тръгне на работа, тя е подпомагана през цялото време от държавата и работодателя си. Тя има възможност за плаващо работно време, както и да работи от дома. През цялото време през майчинството работното й място се пази и тя поддържа контакт с колегите си, за да не излиза от средата. Това трябва да се направи и в България", категорична беше тя.

На въпрос дали са водени разговори с работодателите тя отговори, че тепърва това ще се случи. Зам.-министърът посочи, че когато бащата използва 15-е дни, на които има право, това се отразява позитивно на привързаността му към детето.

По темата за детските надбавки Петрова заяви, че въпросът е поставян многократно при предишното правителство. "Трябва първо да се направи анализ на финансовите възможности и да се има предвид, че с тези пари се подпомагат не родителите, а детето и децата не трябва да се делят. Трябва да имаме отговорност към всички деца, не само тези, които са социално слаби", смята тя.

Зам.-министърът изрази мнението, че демографската криза е неглижирана в България и тя не е отговорност само на социалното министерство. "Трябва да има координация между всички министерства", добави тя.

Според нея най-сериозният приоритет на социалното ведомство е детската бедност, като изтъкна, че почти половината деца до 5 г. у нас живеят в лишения. Като друг приоритет тя посочи здравето и профилактиката, защото сме на първо място по смъртност в Европа. Петрова беше категорична, че са нужни обучения за хигиенни навици и сексуално образование, като дори изрази мнението, че профилактичните прегледи трябва да станат задължителни.

Относно ТЕЛК-овете тя съобщи, че до края на 2018 г. ще има промяна в правилата, като ще има със сигурност заболявания, които ще отпаднат. "Примерно песъчинки в бъбреците, шипове в гърба и във врата - леки заболявания, с които може да се работи", уточни Петрова.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2084 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
hayabusa

2017.08.23 | 16:12

2
ами не знам как да ти го кажа,ама ти къде ни ръгаш у европа при положение че сме последни там и равни със сомалия. :)

2017.08.23 | 16:12

1
поне пусни картинки бе модераторе , да си мисля че вината е при мене

Добави коментар

Водещи новини