СОС прие програма за качеството на въздуха

  • 18 май 2017 14:30

  • 1738
  • 1
СОС прие програма за качеството на въздуха
© Novini.bg

С почти пълно единодушие Столичният общински съвет /СОС/ прие Програма за качеството на атмосферния въздух в Столичната община, разработена от специалисти от Химикотехнологичния и металургичен университет - София.

Целта на програмата е намаляване нивата на замърсителите на въздуха в София, намаляване на здравния риск, контрол на мероприятията за намаляване замърсяването от транспорта и битовото отопление, строителните дейности.

Кметът Фандъкова посочи пред журналисти в СОС, че за нея това е най-важният документ на Столичната община за бъдещото развитие на града. Той отчита направеното досега, отчита реалните факти и предизвикателства, които стоят пред града. Програмата дава посоката на продължението на работата за подобряване на качеството на въздуха, която не е спирала през последните години, подчерта Фандъкова. По думите й това изисква последователност, много усилия и координация на институциите, но и включва приобщаване към проблема на всички граждани.

Сред усилията на общината, които водят до подобряване на качеството на въздуха кметът посочи изграждането на метрото, подмяната на градския транспорт, облагородяване на парковете, надграждане на системата за управление на отпадъците. Включихме в тази програма за качеството въздуха всички възможни познати реални мерки, които в момента се предприемат и в други големи градове. Тези мерки засягат информираността на гражданите.

Възложили сме вече изработването на системата за ранно предупреждение при замърсяване. Очаквам през тази есен да бъде готова тази система, за да ни даде възможност да разработим подробно останалите мерки, които засягат ограничаване на движението на превозни средства в дни, в които се очаква да има замърсяване на въздуха, въвеждане на безплатен транспорт, частично или изцяло в дни с по-мръсен въздух, посочи кметът Фандъкова, цитирана от БТА. Друга важна мярка, за която разчита на законодателя, е въвеждането на стикери за автомобили, посочващи нивата на вредните емисии, които те отделят. Практика в големи европейски градове е да се ограничава движението в такива дни само на автомобилите, които най-много замърсяват въздуха, каза столичният кмет. Според нея енергийните помощи би трябвало да отговорят на екологичните стандарти.

Кметът обяви, че ще има среща с новия министър на околната среда, на която ще разговарят за програмата и мерките. Вече говорих с транспортния министър да се засили контрола върху техническите прегледи на автомобилите. Кметът е водила разговори и с "Пътна полиция" да засилят контрола за наличието на катализатори в автомобилите. Разчитам и на съвестта, и на участието на гражданите, посочи столичният кмет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.18 | 15:21

1
Бла бла бла важното е да се отклонява пара.....

Добави коментар

Водещи новини