Почина шефът на "Асарел-Медет" проф. Лъчезар Цоцорков

  • 16 май 2017 16:34

  • 23832
  • 1
Почина шефът на "Асарел-Медет" проф. Лъчезар Цоцорков
© Булфото

Почина проф. д-р Лъчезар Цоцорков /1945 - 2017/, съобщиха негови близки, цитирани от БТА.

Лъчезар Цоцорков, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча, беше председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД - най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен, както и на приза "Мениджър на годината' 2009", се посочва в некролога.

Припомня се, че е дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата "Златен век" от Министерството на културата.

Начело е на "Асарел-Медет" от над 30 години. През 1986 г. става главен директор на Технологичния минно-обогатителен комплекс "Асарел-Медет". Неговата лична инициатива, професионализъм, организаторски качества и всеотдайност в работата, са решаващи за успешното изграждане и пуска в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика "Асарел" на 6 декември 1989 г.

От Българската минно-геоложка камара изпратиха съболезнователно писмо до медиите по повод кончината на проф. Лъчезар Цоцорков, който е почетен председател на Камарата. "Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на "Асарел-Медет" АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на страната. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред", се посочва писмото.

Погребението ще се извърши в гр. Панагюрище, като информация за това ще бъде изпратена допълнително. От утре в офиса на БМГК ще е отворена Книга за съболезнования, в която всеки, които иска да изрази своята печал от кончината на проф. Цоцорков може да заповяда. Точният адрес на офиса е Бизнес-център „Земята и хората“, Околовръстен път №27, ет. 1. Книгата ще бъде предадена на неговото семейство, се казва още в писмото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
23832 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.17 | 18:41

1
Вечна му памет.Добър човек!

Добави коментар

Водещи новини